Після публікації «Наших грошей» АМКУ оштрафував ФОПів, які пильнули 3 мільйони на харчуванні дітей у Мирнограді
08.08.2019   //  

Донецьке відділення АМКУ оштрафувало підприємців Іраїду Стасюк, Зою Божинську та Руслана Казимова за змову на харчових торгах Відділу освіти Мирноградської міської ради Донецької області загальною очікуваною вартістю 2,57 млн грн.

Йдеться про три лоти на закупівлю послуг їдалень, переможцями за якими стали підприємці Іраїда Стасюк (819 тис. грн), Зоя Божинська (870 тис. грн) та Руслан Казимов (886 тис. грн). Антимонопольники довели, що у ході аукціонів від 2 січня 2018 року вони склали одне одному конкуренцію, попередньо узгодивши власні дії.

Про змову на тих торгах раніше повідомляли «Наші гроші».

Із доступних для перегляду конкурсних пропозицій учасників було відомо, що вони надали ряд ідентичних за змістом довідок, а Божинська та Стасюк – довідки з однаковими «шапками», також вони містили спільні дефекти друку.

Крім того, усі довідки були заповнені в один день, 27 грудня, за два дні до закінчення строку подання тендерних пропозицій, підписані кульковою ручкою синього кольору тощо. Додатково відзначалось, що серед працівників Стасюк числилась завідуюча виробництвом НВК ЗОШ І ступеня-гімназії Казимова Раїса Олександрівна – мати підприємця Руслана Казимова.

Донецькі антимонопольники з-поміж іншого встановили, що:

  • Учасники завантажували свої пропозиції з однієї IP-адреси;
  • Їхні витяги з ЄДРПОУ були сформовані однією особою – родичем одного з учасників;
  • Учасники не конкурували у ході аукціонів;
  • А також застосовували різні ціни на одну і ту ж страву, в залежності від лоту, в якому буде отримано перемогу.

Донецьке відділення АМКУ трактувало дії підприємців як антиконкурентні узгоджені, що стосуються спотворення результатів торгів. Так, Казимов отримав 9 тис. грн штрафу, Божинська – 6 тис. грн, а Стасюк – 3 тис. грн. Наступні три роки ці ФОПи не зможуть брати участь у конкурентних публічних закупівлях.

Нагадаємо, Донецьке ОТВ АМКУ з 2018 року очолює Олексій Крамарь. «Нашим грошам» він відомий як колишній керівник ТОВ «Будінвест Інжиніринг», яке у липні минулого року взяло стомільйонний будівельний підряд у Кам’янської міськради. На час, коли Крамарь керував компанією, її одноосібною власницею була Ірина Воробйова – екс-бухгалтер ТОВ «Спецкомунгосп», учасницею якого була позаштатна радниця Ігоря Коломойського на посаді губернатора Дніпропетровщини Людмила Калмикова.