АМКУ знову поламав практику «ТП=ТД», підігравши «Прикарпаттрансгазу» в злитті 8 мільйонів нечужій фірмі
06.08.2019   //  

Тендерна колегія АМКУ відступила від звичної практики «Тендерна пропозиція = Тендерна документація» при розгляді скарги учасника ринку у межах тендеру Філії «УМГ “Прикарпаттрансгаз”» «Укртрансгазу» очікуваною вартістю 8,44 млн грн. Про це повідомила екс-державна уповноважена АМКУ Агія Загребельська.

Мова про закупівлю робіт із ремонту пунктів вимірювання газу на ГРС УМГ «Прикарпаттрансгаз».

Замовник відхилив дешевшу пропозицію ПП «Імекс», посилаючись на невідповідність кількох файлів вимогам тендерної документації. Йшлось про те, що учасник завантажив кілька паспортів на російській мові, а не на українській, як вимагалось у ТД.

Відхилений учасник оскаржив це відхилення в АМКУ, вважаючи його неправомірним.

Скаржник пояснив, що до переліку формальних помилок у тендерній документації віднесена, зокрема, помилка надання окремих документів без перекладу, у тому числі – паспорта російською мовою.

Водночас, замовник відкинув аргументи скаржника, зауваживши:

«В паспорті зазначаються технічні та інші характеристики товару, і у зв’язку з тим, що паспорт викладений російською мовою, він не може визначити відповідність запропонованого обладнання технічним вимогам і якісним характеристикам предмета закупівлі».

Оперуючи такими доводами, замовник зумів переконати державних уповноважених, що надання паспортів російською мовою не може відноситись до формальних помилок.

Тендерна колегія прийняла рішення на користь замовника – і відхилила скаргу учасника у спірній частині.

«Отже, навіть якщо допущена учасником помилка в тендерній пропозиції зазначена замовником як формальна в тендерній документації, колегія все одно може визнати таку помилку неформальною та такою, що може бути законною підставою для відхилення», – пояснила Загребельська.

Крім того, компанія «Імекс» оскаржила рішення замовника щодо акцепту пропозиції свого єдиного конкурента на торгах – ТОВ «Газойлтехнопайп». Скаржник зауважив, що компанія-переможець допустилась помилок в оформленні тендерної пропозиції: у тому числі, один із файлів, що мав бути засвідчений підписом та печаткою, не містить їх.

Замовник, а з ним і Тендерна колегія, віднесли цю невідповідність пропозиції тендерній документації – технічною помилкою, що входить до переліку «формальних».

На час розгляду скарги у тендерну колегію АМКУ входили: Ніна Сидоренко, Анна Артеменко та Марія Процишен.

Замовник підписав договір із «Газойлтехнопайпом» 23 липня.

Київське ТОВ «Газойлтехнопайп» засноване на початку 2016 року. Сьогодні компанія належить Івану Ощипку з Львівської області, а до літа 2016-го нею володів Валерій Коміренко з Києва.

Свої перші державні підряди компанія взяла у «Прикарпаттрансгазу» наприкінці 2018 року. На тодішню закупівлю робіт з ремонту пунктів вимірювання газу на ГРС УМГ «Прикарпаттрансгазу» фірма прийшла із досвідом аналогічних робіт, виконаних на замовлення ТОВ «Енергосервіс».

ТОВ «Енергосервіс» зареєстроване у Боярці Київської області на вулиці Маяковського, 49, де знаходяться Боярське ЛВУМГ, а також філії «Укргазенергосервіс» та «Укргазтехзв’язок». Сьогодні фірма записана на Наталію Нямцу з Молдови, але керівником з 2016 року залишається Володимир Осипенко. Відзначимо, що у період 2010-2011 років основним власником «Енергосервісу» було нині припинене ТОВ «Нафтогазові українські технології», яке також отримувало мільйонні підряди в «Укртрансгазу» та його філій у Києві, Донецьку, Харкові.

Так, з кінця 2018 року «Газойлтехнопайп» підписав п’ять договорів із замовниками на загальну суму  62,87 млн грн, з яких замовником по чотирьох договорах за 33,81 млн грн виступив «Прикарпаттрансгаз».

ПП «Імекс» зі статутним капіталом 100 грн зареєстроване на початку 2003 року у Тернополі на Романа Нижника, який також керує компанією. Протягом 2019 року «Імекс» отримав  три невеликих замовлення від «Прикарпаттрансгазу» сумарно за 800 тис. грн, а також – два замовлення від Іванівської сільради за 3,51 млн грн.