АМКУ vs ДТЕК: старі проблеми у новому ринку
05.08.2019   //  

Автор публікації – колишня держуповноважена АМКУ Агія Загребельська.

З кожної «праски» вже місяць як лунає обурення різким підвищенням цін на електроенергію для промисловості з моменту введення нового ринку електроенергії. За підрахунками експертів ціни піднялись майже до 30%.

За наслідком представник президента в Кабінеті Міністрів України Андрій Герус каже, що водоканали вже прийшли з проханням підняти тариф на 15%.  Промисловці в цей час намагаються достукатись у «провладні» кабінети та змінюють цінники на всю свою продукцію, включаючи звичайну продовольчу корзину. Казочка про те, що новий ринок добро для українців та зло для Коломойського, виявилась брехливою.

За словами того ж Андрія Геруса, за рік існування нового ринку ДТЕК зможе додатково заробити десять мільярдів гривень, які знов ж таки заплатимо ми, але не в тарифі на електроенергію, а у вартості хліба, в тарифі на воду, в жетонах на метро, та у всьому, що не може існувати без споживання електроенергії.

Експерти єдині у висновках за результатами діагностики «пацієнта». Захворювання хронічне – монополія. Про монополію каже у своєму інтерв’ю керівник «Укренерго», про монополію говорять в Уряді та на чисельних круглих столах бізнес, про монополію на енергетичному ринку кажуть політики, журналісти-розслідувачі та громадські активісти, про монополію говорять українські та іноземні експерти в тому числі в стінах парламенту. Здається не помічає монополії на ринку електричної енергії тільки одна людина – керівник Антимонопольного комітету України.

АМКУ, півроку тому, усвідомлюючи, що «поховання» справи проти ДТЕК буде майже неможливим після введення нового ринку, постановив «креативну» конструкцію, яка дозволила закрити справу без покарання: «Має структурні ознаки монополії, має ринкову владу, але не може нею скористатись в силу наявності державного регулювання».

Ця формула НЕпокарання викликала хвилю обурення по країні, але у підсумку розчинилась в новорічних святах та розмовах про «скоро новий ринок та конкуренція».

Новий ринок вже місяць як прийшов, але, як і очікували всі, крім самого АМКУ, конкуренції він не приніс. Група ДТЕК має на ньому ще суттєвіші в розмірах структурні ознаки монопольного становища та має всі можливості таким становищем скористатись, в тому числі завищуючи ціну на електрику.

На сайті та в публічних повідомленнях АМКУ ви не знайдете інформацію, що Комітет почав перевірки можливих ознак зловживання монопольним (домінуючим) становищем групою ДТЕК на ринку. Не знайдете повідомлення про те, що АМКУ почав дослідження причин різкого подорожчання електроенергії. Комітет мовчав про існування схеми «купити дешеву для населення – продати дорогу бізнесу» в газовому секторі, та продовжує робити вигляд, що цього не має в електроенергетичному.

При цьому очевидно, що рано чи пізно Комітет почне вивчати ситуацію, але чим пізніше він почне це робити, тим більше часу можна буде не приймати кінцеве рішення. Враховуючи те, що минулого разу Комітет розслідував справу проти ДТЕК три роки, а повноваження голови АМКУ закінчуються у 2022 році, то можна потягнути з початком розслідування ще кілька місяців, а справу в подальшому залишити в спадок наступникам.

Блог від: Агія Загребельська