Експерти Рувіна перевірять, чи забудовники руйнують «садибу Міхельсона» на Пушкінській
02.08.2019   //  

Суд призначив будівельно-технічну експертизу, яка має з’ясувати чи забудовник руйнує пам’ятку архітектури ХІХ століття «Садиба Міхельсона» по вул. Пушкінська, 35-37 у Києві. Про це свідчить ухвала Шевченківського райсуду Києва від 19 липня.

На думку слідства, на вул. Пушкінська, 35 А, 35 Б, 37 А, 37 Б умисне незаконно знищується пам’ятка архітектури «Садиба Міхельсона».

Власником цієї пам’ятки у 2010 році стало ТОВ «Дім на Пушкінській», яке за охоронними договорами взяло на себе обов’язок до квітня 2019 року провести першочергові протиаварійні роботи.

Фірма розробила проект по протиаварійних роботи при реставрації пам’ятки з пристосуванням житлових будинків. І найняла їх виконувати генпідрядника – ТОВ «Укрроснафтогазбуд».

У липні 2018 року Нацполіція відкрила кримінальне провадження по ст. 298 КК (знищення, пошкодження об’єктів культурної спадщини).

На вирішення експерта суд поставив питання: чи відповідають виконані першочергові протиаварійні роботи нормативним вимогам; чи призвели вони до руйнування пам’ятки; що фактично було зроблено і який технічний стан пам’ятки; чи є житлові будинки на вул. Пушківнській, 35-37 аварійними; який розмір матеріальної шкоди завдано здійсненими роботами. Експертизу проводять експерти Київського науково-дослідному інституту судових експертиз, який очолює Олександр Рувін.

Нагадаємо, у 2015 році Мінкульт оштрафував ТОВ «Дім на Пушкінській» за незабезпечення збереження садиби. У ході огляду встановили, що будинки та їх приміщення знаходяться в занедбаному стані, у деяких – відсутня підлога та перекриття, пошкоджені балкони, архітектурні елементи, виявлені тріщини на фасадах.

У 2016 році прокуратура пропустила строк позовної давності за своїм позовом про повернення садиби у комунальну власність.

Фірма судиться також за будівлі на вул. Пушкінській, 33 В, Г, Д, Е (літ. А), а також групу приміщень на вул. Велика Васильківська, 6 В і ділянку під ними.

Засновниками ТОВ «Дім на Пушкінській» є Тетяна Чорнак (77,8%), ТОВ «КУА «Капітал Груп» (11,2%) і ТОВ «КУА «Контадор», що діє в інтересах ПВНЗІФ «Авіор» (11%). Керівником фірми є Микита Клименко.

Тетяна Чорнак є також засновницею ТОВ «Дім на Інститутській», ТОВ «»Дім на Михайлівській», ТОВ «Другий дім на Михайлівській», ТОВ «Кіноман» та ін.

У 2017 році ТОВ «Дім на Пушкінській» разом з компанією «НЕСТ» готували спільний проект реставрації садиби під елітне житло.

Головою наглядової ради ПАТ «Нерухомість столиці» («НЕСТ») є Володимир Трофименко, брат Вадима Трофименка, який був народним депутатом у 2002-2012 рр. спочатку від «Нашої України», а потім від «Блоку Юлії Тимошенко». До кінця 2014 р. 97% належали Володимиру Трофименку, але далі їх було розподілено між низкою компаній.

Станом на 1 квартал 2019 року власниками акцій «НЕСТ» є ТОВ «КУА «Капітал Груп» (51%), що діє в інтересах венчурних фондів «Нові будівельні технології», «Національний капітал» і «Капітал-Рекорд», а також ТОВ «Архітектурне бюро індивідуальних рішень», ПАТ «Міські інвестиції», ТОВ «Дім на Інститутській» і ТОВ «Дім на Михайлівській».