Бізнесмен заявив, що чоловік замміністра юстиції «курує» рейдерське КП
02.08.2019   //  

Автор публікації – Аліна Стрижак, журналістка “Наших грошей”

16 липня 2019 року пройшла конференція, на якій представники бізнесу підписали спільну заяву в Державне бюро розслідувань про злочин посадовців Мін’юсту. На конференції озвучили речі, що не набули широкого розголосу, і дарма. Зокрема, йшлося про те, що Державне Бюро Розслідувань, яке веде провадження по Мін’юсту, встановило, що одне з «рейдерських» комунальних реєстраційних підприємств перебуває під контролем Руслана Садовського – чоловіка заступника міністра юстиції Ірини Садовської.

Так, на конференції виступив столичний бізнесмен Рубен Арутюнов. Він є одним із претендентів на приміщення «Експериментального механічного заводу» на столичній вулиці Кирилівській, 69. У грудні 2018 року Арутюнов виграв один із судів за приміщення заводу і зразу перереєстрував нерухомість на себе у Державному реєстрі речових прав, ще й вніс три заборони на перереєстрацію за рішеннями судів. Втім, уже через тиждень працівниця Комунального Підприємства «Реєстратор» Юлія Нікітіна, незважаючи на всі ці арешти, без жодних документів, увійшла у реєстр і змінила власника приміщення: з Арутюнова – на ПАТ «Експериментальний Механічний Завод». Бізнесмен поскаржився на реєстрацію Нікітіної в Антирейдерську комісію Мін’юсту (Комісію з питань розгляду скарг у сфері держреєстрації):

“Мої адвокати підготували скаргу в Комісію Мін’юсту, – каже Арутюнов, – за підписом пані Садовської (заступник міністра юстиції Ірина Садовська – «Наші гроші») я отримав відповідь, що продовжується розгляд скарги. В кінцевому результаті на мене неодноразово виходили з пропозицією заплатити $50 тис., щоб позитивно була розглянута моя скарга. Я принципово відмовився це робити, і мені дали відписку про те, що дане питання не є компетенцією комісії”.

А таку відписку Комісія може дати завжди, якщо їй підіграють опоненти скаржника і подадуть до суду з того ж самого питання. Адже Антирейдерська комісія не розглядає справ, щодо яких є судовий спір з такого самого питання.

“Після цього я написав заяву в ДБР. В моєму випадку правоохоронці спрацювали оперативно, розшукали пані Нікітіну, розшукали директора КП «Реєстратор» (за даними Єдиного реєстру юросіб, ним значиться Катерина Гармаш – «Наші гроші»). – Виявляється, КП «Реєстратор» зареєстроване в Дарницькому районі Києва, начебто на підставі протоколу зборів мешканців будинку по вулиці Крупської, 10 в Дарницькому районі. Ніяких зборів мешканці не проводили, ніхто не приймав ніяких рішень. Директор КП «Реєстратор» перебуває в Сумській області, його знайшли, він живе в селі, йому платять 200 доларів у місяць, він періодично підписує якісь документи – навіть сам не розуміє, що він підписує. А реєстратор Нікітіна перебуває на постійній основі в місті Донецьку. В подальшому, в результаті оперативних дій співробітників ДБР було з’ясовано, що комунальне підприємство «Реєстратор» перебуває під особистим кураторством, під особистим контролем чоловіка пані Садовської – замміністра юстиції (Руслан Садовський виконуючий обов’язки голови Бориспільської РДА, детальніше читайте в матеріалі “Нова замміністра юстиції фігурує у справі по незаконному виведенню землі у Козині”). – Був поданий відповідний позов в Окружний адміністративний суд, було прийняте відповідне рішення і відновлена реєстрація мого права власності”.

Від «Наших грошей» додамо, що суд Арутюнов виграв тому, що в ОАСК прийшла заява від реєстраторки Юлії Нікітіної. Жінка просила її «понять и простить», оскільки приміщення заводу на іншого власника вона перекинула «помилково… , без жодних документів, за відсутності заявника, без проведення перевірки обтяжень нерухомого майна». Позов Арутюнова Нікітіна визнала у повному обсязі, тож суду нічого не лишалося, як повернути бізнесмену нерухомість своєю ухвалою, до речі, зовсім свіжою – від 7 травня 2019 року.

Як стверджує Арутюнов, «дана ситуація – вона рядова, на жаль, для нашої країни. Вибудувана ціла система, і ця система вибудувана особисто паном Петренком (міністр юстиції Павло Петренко – «Наші гроші»), його замами. До цього на місці пані Садовської був пан Мороз (заступник міністра юстиції у 2016-2017 роках, детальніше читайте “Під час обшуку в екс-замміністра юстиції Мороза знайшли печатки державних нотаріуса і контори””), який зараз перебуває під підозрою в рамках кримінального провадження. Комісію Мін’юсту контролює пан Довбенко (колишній керуючий партнер  юрфірми «Evris» Андрій Довбенко – «Наші гроші»). І з усього цього відрахування і преференції отримує пан Петренко».

На питання «Наших грошей», хто саме пропонував Арутюнову заплатити $50 тис. за позитивно розглянуту скаргу в Антирейдерській комісії Мін’юсту бізнесмен відповів:

«Як працює ця система? Контролює це питання особисто Довбенко. І у нього є декілька довірених осіб, які шукають знайомих або спільних знайомих, або когось, хто може на мене вийти. Якщо стосовно мене, на мене виходили люди, яких я не чув і по 10, і по 15 років. Вони казали: «А ти не хочеш зустрітися, випити кави, поспілкуватися стосовно твоєї проблеми?» І на мене вийшла людина з Міністерства юстиції, вона каже: «Твоє питання стоїть особисто на контролі в Довбенка, тому ти повинен віддати ці кошти, інакше в тебе не буде позитивного вирішення твого питання». Тобто, вони дуже страхуються, спілкуються виключно  «вотс аппом», «телеграмом», «вайбером», нічого не пишуть, тільки зустрічаються, постійно змінюють «сімки». Упевнений, що їх інструктують люди, які мають досвід оперативної роботи».

 Весь виступ Арутюнова можна послухати ось за цим посиланням з 18 хв. 57 сек по 27 хв. 40 сек.

Державне Бюро Розслідувань «Нашим грошам» відповіло у стандартному стилі правоохоронців: кримінальне провадження №62019000000000752 розслідуємо, відкрили 27 травня 2019 року, за фактом несанкціонованого втручання в роботу Державного реєстру речових прав на нерухоме майно за попередньою змовою групою осіб. Решта – таємниця слідства.

У Міністерстві юстиції відповіли, що слова Рубена Арутюнова щодо «кураторства» Русланом Садовським КП «Реєстратор» не відповідають дійсності. Утім, за даними «Наших грошей», подружжя Садовських у провадженні ДБР справді фігурує, хоча даних про це в Єдиному реєстрі судових рішень ще немає.

Ну що ж, немає то й немає. Нас цілком влаштує, якщо ця справа на перших порах буде без коментарів і без даних у судовому реєстрі. Але нехай уже хоч хтось хоч щось нарешті доведе до вироку.

 

Блог від: Аліна Стрижак