Остхем попросив помилування від АМКУ, пославшись на недобросовісних виробників з Росії та «Укртрансгаз»
01.08.2019   //  

У «Group DF» Дмитра Фірташа у відповідь на результати розслідування АМКУ про ймовірне зловживання монопольним становищем групи згадали про «складні господарські відносини» з ПАТ «Укртрансгаз» у 2017 році та недобросовісну поведінку російських виробників. Про це повідомив журналіст «Наших грошей» з Комітету.

У відповідь на результати розслідування АМКУ «фірташівці» заявили про неправильне визначення товарних меж ринку через звуження товарних взаємозамінників, а також географічних меж ринку. На думку відповідачів, ринок азотних добрив не можна було обмежувати територією України, а розглядати ринок Європи – щонайменше, але найоб’єктивніше – аналізувати світовий ринок.

Водночас, відповідачі запропонували вважати ринком для аналізу виробництво добрива, а також його імпорт та перепродаж всередині країни.

«Структурні ознаки монополії уже впали до 35%», – також повідомили представники відповідача.

Керівник АМКУ Юрій Терентьєв на це зауважив, що «таким чином, зменшуючи свою долю ринку, уже намагався оминути покарання цигарковий монополіст «Тедіс»». При цьому, «змішувати усі види добрив не можна, адже вони різняться за ефективністю та ціною».

«Фірташівці» парирували, що їхня доля ринку – перебільшена на 10%.

«Російські виробники ввозили азотні добрива під виглядом комплексних, що є недобросовісною поведінкою. Вони виробили тактику, яка будується на преференції. Через низькі ціни вони захоплюють ринок, «вибиваючи» українських конкурентів. Як тільки це досягнуто, вони піднімають ціни», – пояснили відповідачі.

 

Щодо другої частини розслідування АМКУ, про ймовірне створення Групою штучного дефіциту на ринку добрив шляхом зупинки виробництва на трьох заводах «Group DF», то «фірташівці» зіслались на поведінку «Укртрансгазу», який у 2017 році фізично обмежив доступ до близько 340 млн куб. м газу.

Нагадаємо, Комітет встановив, що 28 лютого 2017-го, маючи на рахунках наявні кошти у розмірі 44 млн грн, усі три Заводи Групи не заплатили ПАТ «Укртрансгаз» близько 28 млн грн, та не підтвердили планові обсяги постачання природного газу. На той момент запаси природного газу в ПГС сягали 220 млн. куб. м.

6-7 березня «Укртрансгаз» припинив поставку газу на заводи, тож у березні-червні група не здійснювала виробництво добрив. Погашення заборгованості перед «Укртрансгазом» датоване 13 червня 2017 року. Уже протягом липня-серпня газопостачання заводів було відновлене.

Рішення АМКУ за результатами розгляду справи очікується.