Нова держуповноважена бере участь у засіданні АМКУ, не зважаючи на сумніви в легальності призначення
01.08.2019   //  

Призначена вчора на посаду державної уповноваженої Наталія Буроменська бере участь у засіданні Комітету, де слухають справу щодо ймовірного зловживання монопольним становищем “Group DF” Дмитра Фірташа на ринку мінеральних добрив. Про це повідомив журналіст «Наших грошей» з Комітету.

Президент Володимир Зеленський підписав укази при призначення двох нових державних уповноважених, Наталію Буроменську та Ольгу Нечитайло, 31 липня (див. довідки про новопризначених – тут і тут).

Наразі невідомо, чи Буроменська та Нечитайло призначені на посади за поданням прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

Згідно з Законом «Про Антимонопольний комітет», державні уповноважені АМКУ призначаються на посади та звільняються з посад Президентом України за поданням прем’єр-міністра, яке вноситься на підставі пропозиції Голови АМКУ.

У випадку, якщо призначення нових членів АМКУ відбулось без внесення відповідного подання прем’єр-міністра, будь-яке прийняте на сьогоднішньому засіданні рішення за участі Буроменської може бути у подальшому оскаржене в судовому порядку та визнане недійсним.

Якраз сьогодні Комітет має розглянути справу щодо монополізму групи Дмитра Фірташа «Group DF» на ринку міндобрив.

Йдеться про розслідування щодо ймовірного зловживання монопольним становищем компаніями «Азот», «Сєвєродонецьке об’єднання Азот», «Рівнеазот», а також «НФ Трейдінг Україна» із групи олігарха Дмитра Фірташа через встановлення необґрунтовано завищених цін на всі види азотних добрив.

Відомо, що попередні висновки у справі були направлені фірташівцям більш ніж два роки тому – у березні 2017 року.

Однак, влітку 2018 року керівник АМКУ Юрій Терентьєв змінив державного уповноваженого, відповідального за розслідування у справі щодо зловживання монопольним становищем учасників групи «OstChem», взявши справу під власний контроль.

Надалі доля розслідування залишалась утаємниченою, допоки про нього не згадала нещодавно звільнена з АМКУ державна уповноважена Агія Загребельська.

«Наші гроші» слідкуватимуть за подальшим перебігом подій на сьогоднішньому засіданні АМКУ.