«Микитасі» розіграли 2 мільярди на «заточений» під них демонтаж саркофагу ЧАЕС
01.08.2019   //  

ДСП «Чорнобильська АЕС» Держагентства з управління зоною відчуження 29 липня за результатами тендеру замовило ТОВ «БК «Укрбудмонтаж» демонтаж конструкцій старого «Укриття» над блоком №4 за 2,08 млрд грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2023 року «БК «Укрбудмонтаж» виконає демонтаж нестабільних конструкцій об’єкта «Укриття», які знаходяться над блоком №4 під насунутою нього в листопаді 2016 року аркою Нового безпечного конфайнменту (НБК), в частині «раннього» демонтажу.

Оскільки проектування замовляють разом із роботами «під ключ», підсумкова відомість ресурсів та кошториси не були опубліковані, що не дозволяє порівняти ціни будівельних матеріалів та обладнання з ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Гарантійний строк якості робіт становить рік, а експлуатації об’єкта – десять років.

Ціна угоди на 19% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 2,55 млрд грн.

Власницею «БК «Укрбудмонтаж» є дружина президента «Укрбуду» та екс-депутата Київради від «УДАРУ» Максима Микитася Наталія. Раніше директором був тепер уже колишній помічник екс-нардепа Микитася – Андрій Якусевич.

Брат останнього – Сергій Якусевич нині займає посаду заступника голови правління «Укрбуд». Він також був співвласником ТОВ «Мегаполісстрой», де іншим співвласником виступав Анатолій Войцехівський, якого правоохоронці звинувачують в самовільному захопленні ділянок та незаконному будівництві.

Усього з 2011 року переможець отримав підрядів переважно в «ЧАЕС» і ДП «НАЕК «Енергоатом» на 3,65 млрд грн.

Єдиним конкурентом було ТОВ «ЮТЕМ-Інжиніринг» Андрія Стального, Юрія Маковія, Владислава Багірова, Руслана Свінціцького, Павла Цирульнікова і Сергія Лазаренка. Ця фірма разом з корпорацією «Укртрансбуд» є співзасновниками ТОВ «Будівельна Компанія «Адамант» зі складу корпорації «Укрбуд», діяльність якої контролює Микитась.

Нині корпорацію «Уктрансбуд» не допустили до аукціону через недоліки документів, а ТОВ «Менеджмент Енерго» – за відсутність будь-яких файлів у тендерній пропозиції.

ДАСУ за результатами моніторингу закупівлі заявила, що замовник мав відхилити обидві допущені фірми за неповноту додатків до аналогічних договорів. Замовник це заперечив.

Нагадаємо, ПАТ «Київметробуд» на день запізнилося з оскарженням дискримінаційних вимог нинішнього тендеру, які АМКУ з доволі високою імовірністю наказав би прибрати. Йшлося про досвід будівельно-монтажних робіт по об’єкту будівництва класу наслідків СС3 або будівництва / реконструкції об’єктів V категорії складності в умовах дії джерел іонізуючого випромінювання на суму не менше 20% очікуваної вартості (509,48 млн грн.).