АМКУ переніс розгляд справи щодо добривного монополізму групи Фірташа на 8 серпня
01.08.2019   //  

Антимонопольний комітет на засіданні 1 серпня прийняв рішення про перенесення розгляду справи щодо ймовірного зловживання монопольним становищем «Group DF» Дмитра Фірташа на 8 серпня, 10:00. Про це повідомив журналіст «Наших грошей» з Комітету.

АМКУ запропонував відповідачеві підготувати позицію щодо примусового поділу та надати регулятору для аналізу.

Відзначимо, що голосування про перенесення розгляду справи пройшло у закритому режимі, тож невідомо, чи взяла участь у голосуванні одна з новопризначених, яка була присутня на засіданні – Наталія Буроменська. Водночас,  у ході засідання Буроменська голосувала за прийняття чи відхилення клопотань у справі.

Наразі невідомо, чи Буроменська призначена на посаду за поданням прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.  Якщо ні – у подальшому усі голосування за участі Буроменської можуть бути поставлені під сумнів на предмет законності у судовому порядку.

Нагадаємо, йдеться про розслідування ймовірного зловживання монопольним становищем компаніями «Азот», «Сєвєродонецьке об’єднання Азот», «Рівнеазот», а також «НФ Трейдінг Україна» із групи олігарха Дмитра Фірташа через встановлення необґрунтовано завищених цін на всі види азотних добрив.

На сьогоднішньому засіданні стало відомо, що заявником у справі став «Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат» Костянтина Жеваго.

Основні дані щодо розслідування були зібрані та проаналізовані до липня 2017 року. Ще тоді стало відомо, що Комітет встановив: монополіст умисне знижував рентабельність заводів, щоб мати можливість завищувати ціни, а у 2015 році в рамках однієї групи суб’єктів господарювання «спостерігалося штучне завищення вартості сировини та, відповідно, витрат підприємства-виробника».

Однак, тоді висновків у справі Комітет не презентував. Натомість влітку 2018 року керівник АМКУ Юрій Терентьєв змінив державного уповноваженого, відповідального за розслідування у справі щодо зловживання монопольним становищем учасників групи «OstChem», взявши справу під власний контроль.

Надалі доля розслідування залишалась утаємниченою, допоки про нього не згадала нещодавно звільнена з АМКУ державна уповноважена Агія Загребельська.

Нинішній проект рішення у справі, за який невдовзі мають проголосувати державні уповноважені, включає накладення на відповідачів штрафу у розмірі до 10% доходів за 2018 рік, а також – примусовий поділ групи.

Детальніше про перебіг сьогоднішнього засідання читайте тут, тут і тут.