Голова Держрезерву «не знав», що його матері подарували елітну квартиру біля «Олімпійського» за 9 мільйонів
31.07.2019   //  

За час керування Державним матеріальним резервом Вадимом Мосійчуком його найближчі родичі стали власниками елітної нерухомості в столиці, а дружина розпочала готельний бізнес.

Про це йдеться в матеріалі Олександра Курбатова для програми «Наші гроші з Денисом Бігусом».

У 2019 році мати Вадима Мосійчука – Тереза Мосійчук, стала власницею квартири вул. Діловій площею 183 кв м., що розташована в центрі столиці – неподалік стадіону «Олімпійський». Квартира знаходиться в будинку бізнес-класу, який було зведено у 2012 р. Аналогічні квартири у ньому продаються за ціною від семи до дев’яти  мільйонів гривень.

Будинок з квартирою матері голови Держрезерву

 

Як свідчить витяг з реєстру нерухомості, цю квартиру мати Мосійчука отримала у подарунок від 60-річної Клавдії Руденко. Остання мешкає в звичайній багатоповерхівці під Житомиром.

Мосійчук запевняє, що йому нічого не відомо про елітний подарунок матері.

У 2016 році у тещі Мосійчука з’явилася двокімнатна квартира неподалік Адміністрації президента (нині Офіс президента – «НГ») . Подібні квартири у цьому будинку продають від 4 млн грн.

Будинок з квартирою тещі Мосійчука

 

В 2017 році дружина голови Держрезерву придбала у м. Ржищів понад гектар нібито за 300 тис грн. Після купівлі на цій землі почали зводити котеджі та будувати сонячні електростанції.

На початку 2019-го там відкрився міні-готель зеленого туризму, це бізнес дружини голови Держрезерву. Також там працюють під оренду два котеджі по 92 квадрати. Ще два котеджі і басейн – мають відкритися найближчим часом.

Цей бізнес дружини Мосійчук не декларує, до своєї декларації він вніс тільки один котедж.

Вадим Мосійчук був призначений головою Держрезерву влітку 2015 року. А через чотири роки – в червні 2019-го, був відсторонений Кабміном від посади. Підставою стали висновки Рахункової палати про неефективне використання в 2017-2018 роках Держрезервом 1,7 млрд грн. і нанесенні збитків у розмірі 318 млн грн. Мосійчук назвав це це помстою першого віце-прем’єра Степана Кубіва.

Від «Наших грошей»

На початку жовтня 2018 року прокуратура провела обшуки у Мосійчука за підозрою в незаконному переміщення зерна Держрезерву, що нібито завдало збитків на 6 млн грн.

Перед обшуками Кабмін призначив першим заступником голови Держрезерву Павла Котова, який раніше був помічником нардепа Степана Кубіва, а на момент призначення був штатним помічником голови парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» Артура Герасимова. Після відсторонення голови саме перший заступник керує Держрезервом.

Раніше Центр протидії корупції вимагав від НАЗК перевірити декларацію Вадима Мосійчука за 2017 рік. ЦПК підозрював занижену вартість придбаної землі у Ржищеві площею 1,33 га. Окрім того, Мосійчук не задекларував іпотеку. Крім того, задекларовані видатки перевищували доходи сім’ї голови Держрезерву.

В кінці 2018 року року НАЗК повідомило, що о рішення про проведення повної перевірки буде прийнято відповідно до пріоритетності.

Але вже в березні 2019 року Агентство повідомило про виявлені порушення законодавства Мосійчуком під час декларування. А саме, він  не вказав зобов’язання по договору іпотеки, сума яких склала на той момент понад мільйон гривень.