Окружний адмінсуд зупинив зобов’язання забудовнику Протасового Яру демонтувати паркан
30.07.2019   //  

Суд зупинив дію рішення Департаменту міського благоустрою КМДА від 1 липня, яким анульовано контрольну картку на тимчасове порушення благоустрою у зв’язку з встановлення тимчасової огорожі на період виконання підготовчих робіт будівництва житлово-офісно-торговельного комплексу з готелем та паркінгом по вулиці Миколи Амосова у Солом’янському районі Києва. Про це свідчить ухвала про забезпечення позову, ухвалена 23 липня суддею Окружного адмінсуду м. Києва Вікторією Аверковою.

Ануляція картки зупинена до набрання законної сили судовим рішенням у даній справі – ТОВ «Дайтона Груп» подало суд на Департамент міського благоустрою КМДА, і вимагає визнати протиправним і скасувати рішення від 1 липня.

«Дайтона Груп» заявила, що за цим рішенням має демонтувати і вивезти залізобетонні секції паркану, їх фундамент, тимчасові побутові вагончики і привести все у попередній стан. А це, за даними фірми, потребує значних витрат, а саме – 274 тис грн.

Суд дійшов висновку, що невжиття заходів забезпечення позову дійсно може призвести до безповоротної втрати (пошкодження) майна фірми, необхідності залучення додаткових витрат, а також неможливості належного виконання зобов’язань перел ТОВ «Бора».

При цьому суд додав, що забезпечення позову у даній справі не зумовлює фактичного вирішення спору по суті, а спрямоване на збереження існуючого становища ТОВ «Дайтона Груп» до остаточного вирішення цієї справи.

Нагадаємо, у 2007 році Київрада передала в оренду ТОВ «Бора» ділянку площею 2,79 га по вул. М. Амосова для будівництва житлового комплексу.

У травні 2018 року «Бора» отримала містобудівні умови та обмеження на забудову ділянки.

У червні 2018 року ТОВ «Бора» передала ділянку в суборенду ТОВ «Дайтона Груп». У той же період Департамент міського благоустрою КМДА видав контрольну картку на тимчасове порушення благоустрою у зв’язку із встановленням тимчасової огорожі на період виконання підготовчих робіт на строк до 2 липня 2019 року.

У березні цього року ДАБІ України видала ТОВ «Дайтона Груп» дозвіл на виконання будівельних робіт.

У червні фірма звернулася до Департаменту за продовженням дії контрольної картки до 2 липня 2020 року. Фірма заявляє, що 27 червня отримала відповідне погодження. Однак, 1 липня Департамент повідомив про ануляцію контрольної картки з вимогою привести територію у попередній стан.

Як відомо, з червня цього року триває безстрокова акція проти забудови ділянки 2,79 га по вул. М.Амосова у Протасовому Яру. У цьому році забудовник розпочав вирубку дерев на території, встановивши бетонний паркан. До слова, тимчасові огорожі довкола будівництв повинні бути дерев’яні, а не залізобетонні.

Забудова території у Протасовому Яру викликала масові протести, що супроводжуються сутичками і перекриттям доріг.

 

Засновниками дніпровської «Дайтона Груп» є ТОВ «Алюр Девелопмент» і ТОВ «Будінвест-Капітал». Власниками «Алюр Девелопмент» значаться Анатолій Бродський, Андрій Орлов, Дмитро Паланчук і Антон Труш, а «Будінвест-Капітал» – Віктор Угрин та Володимир Ясько.

Володимир Ясько є директором і засновником ряду підприємств керівника Дніпропетровської організації партії «УКРОП» Геннадія Корбана і його сім’ї. Зокрема, Корбан і Ясько є засновниками ТОВ «Перша корпоративна група», Корбан є засновником, а Ясько директором ТОВ «Інтенсив Ресурс».

Крім того, підписантом ТОВ «Дайтона Груп» є Наталія Новикова. Вона також є керівником Житлово-будівельного кооперативу «Джерело» (Київська обл.), співзасновником якого, за даними YouControl, був Геннадій Корбан.

Засновниками ТОВ «Бора» є кіпрська компанія «Лемана Трейдинг Лімітед» і компанія «Тексідо Груп СА» з Маршаллових островів. Кінцевим власником фірми значиться Дмитро Візельман з Черкас. Керівником ТОВ «Бора» є Олександр Сліпко.