Кандидаткою в АМКУ стала юристка «Водафону»
30.07.2019   //  

Наталія Буроменська

27 липня Наталія Буроменська подала до реєстру Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію кандидата на посаду державної уповноваженої АМКУ. Про це свідчать дані з реєстру НАЗК.

Основним місцем роботи Наталії Буроменської у 2018 році було ПАТ «ВФ Україна», що входить до складу міжнародної групи оператора мобільного зв’язку «МТС». Тут кандидатка на посаду державної уповноваженої АМКУ працювала начальником договірно-правового відділу.

В АМКУ за ринок зв’язку нині відповідає Марія Процишен.

На цьогорічних парламентських виборах Буроменська висувалась до Верховної Ради по списку політичної партії «Голос» (№85). Також володіє свідоцтвом адвоката. У рік його отримання, у 2012-му, була зарахована до кадрового резерву для державної служби. Кілька разів кандидувала на посаду судді.

Чоловіком Буроменської є професор Михайло Буроменський, який протягом 1984-2016 років працював у харківському Національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого, а протягом останніх років є професором кафедри міжнародного права в Інституті міжнародних відносин КНУ ім. Шевченка.

Широкому загалу професор відомий як аудитор Національного антикорупційного бюро. На цю посаду його обрав Кабінет міністрів у 2017 році, хоча він не володів досвідом розслідувань корупційних злочинів, як того вимагав меморандум з МВФ. Тоді Буроменський обійшов низку відомих практикуючих кандидатів: федерального прокурора США Марту Борщ, керівника ОЛАФ Джованні Кеслера, заступника генерального інспектора США Роберта Сторча.

Раніше Буроменський відзначився тим, що:

  • У 2015 році увійшов до складу Конституційної Комісії, яка проіснувала до червня 2019 року, коли президент Володимир Зеленський її ліквідував разом з Радою з питань судової реформи;
  • З 2015 року був членом Національної ради з питань антикорупційної політики;
  • З 2016 року – голова делегації України в Групі держав проти корупції (GRECO) (протягом 2006-2012 років був членом делегації України в GRECO, зберіг за собою цю позицію при Зеленському).

Протягом 2014-2016 років главою адміністрації тодішнього президента Петра Порошенка був харків’янин Борис Ложкін.

Буроменський навчався та будував свій кар’єрний шлях у Харкові. Він є контролером низки неприбуткових організацій. Жодну з них Буроменська не задекларувала.

Буроменський разом із Володимиром Точеним та Олександром Сердюком є засновником ГО «Інститут прикладних гуманітарних досліджень». Це громадська організація, троє представників якої намагались потрапити до другого складу Громадської ради доброчесності при Вищій кваліфікаційній комісії суддів України. Раніше, у 2015-му, ця ГО розробляла тести для  конкурсу в прокуратуру.

Буроменський співволодіє із Сердюком ТОВ «М.А. Консалтінг», що спеціалізується на діяльності у сфері права. Керівником фірми є Точений.

Також Буроменський через ГО «Джойнт в північно-східному регіоні України» є власником істотної участі у ТОВ «Бейт Дан». Цю юридичну особу не декларує ні сам Буроменський, ні його дружина, кандидатка на посаду державної уповноваженої АМКУ. «Бейт Дан» – це єврейський культурний центр у Харкові.

Через згадану ГО «Джойнт в північно-східному регіоні України» Буроменський контролює ряд благодійних організацій проєврейського спрямування.

Як відомо, минулого року Борис Ложкін став президентом Єврейської конфедерації України. Ложкіна вважають одним із локомотивів розвитку єврейської общини в Україні.

Із офіційної біографії Буроменського, яку опублікувала автор програми «Схеми» Наталка Седлецька, відомо, що він проходив стажування в університетах Великої Британії та Угорщини. Протягом липня 2009-квітня 2013 року був суддею ad hoc Європейського суду з прав людини, у тому числі, протягом 2009-2010 років виконував функції судді постійно.

Нагадаємо, також декларації кандидатів в АМКУ подали адвокат Наталія Ковальова з фірми «Редкліфф партнерз» та співробітниця організації «Офіс ефективного регулювання» (BRDO) Ольга Нечитайло, що раніше працювала в АМКУ по справам ДТЕКу. Кандидатура Нечитайло з’явилась після зустрічі голови АМКУ Юрія Терентьєва з заступником голови Офісу президента Олексієм Гончаруком, який раніше очолював саме BRDO.