Як громадські туалети Києва вкрали за допомогою найманців з ЛНР
29.07.2019   //  

Шахраї незаконно оформлювали на мешканців окупованого Стаханова (Донецька обл.) комунальні вбиральні та нежитлові приміщення у Києві, після чого їх продавали. Загалом громаді столиці завдано збитків на понад 101,6 млн грн, вважають у Нацполіції.

До групи ділків увійшло орієнтовно 7 осіб. Двоє з них – працівники комунального «Київводфонду».

Схема була побудована таким чином: комунальні об’єкти через «свого» нотаріуса реєстрували на підставних осіб, яких підшукували серед мешканців м. Стаханов Луганської області та прилеглих районів (зараз – це окуповані території). Ці підставні власники видавали членам групи довіреності на право розпоряджатися нібито їхньою нерухомістю. На підставі цих довіреностей об’єкти продавали вже покупцям, які не знали про шахрайську схему.

За даними слідства, підшуковував комунальні об’єкти заступник гендиректора комунального підприємства «Київводфонд». У свою чергу начальник юридичного відділу «Київводфонду»  передавав організатору групи правовстановлюючі документи та технічні характеристики цих об’єктів для виготовлення підроблених документів. На цього ж юриста видавалися довіреності підставних власників.

Цих підставних осіб підшукував мешканець Стаханова, який привозив їх до Києва. Їхня роль полягала у тому, що вони виступали фіктивними учасниками угод купівлі-продажу комунальних об’єктів, стаючи нібито їхніми власниками.

Таким чином група шахраїв заволоділа щонайменше 14 громадськими вбиральнями, здебільшого у центральній частині столиці. Зокрема, це вбиральні площами від 70 до 205 кв м у парках:

  • у парку ім. Котляревського на Лук’янівці
  • у парку «Позняки»

на площах:

  • Арсенальна
  • Толстого
  • Дружби Народів
  • Героїв Бресту (біля ст. м. Святошин)

на станції метро: «Дорогожичі»

та в інших місцях, зокрема:

  • на вул. Володимирський проїзд (навпроти Головного управління Нацполіції у Києві та області)
  • у підземному переході на вул. Верхній Вал, 27
  • на вул. М. Бойчука (Кіквідзе), 1/3 та ін.

 

Електронна карта громадських вбиралень, розміщена на сайті “Київводфонду”. Червоним позначено вбиральні, які не працюють з різних причин, зокрема, у зв’язку із незаконним вибуттям з комунальної власності

Для прикладу, за вбиральню на вул. Кіквідзе, 1/3 фізособа, яка не знала про шахрайські дії продавців, заплатила $150 тис. Цікаво, що це вже не перша історія з цією вбиральнею. У поліції є ще одне провадження, у якому розслідується, як її кілька разів перепродали, перед тим визнавши право власності на неї рішенням Сквирського райсуду Київської області (суддя Клочко В.М.). Невідомо, чи це провадження ще розслідується, але відомо, що, зокрема, невжиття заходів представницького характеру у цьому провадженні коштували посади керівнику Київської місцевої прокуратури №6 Олександру Авдєєнку – у грудні 2018-го він був звільнений.

Крім вбиралень, шахраї також заволоділи понад 30 комунальними нежитловими приміщеннями. І тут у переліку теж багато нерухомості у центрі столиці. Зокрема, це:

  • приміщення площею 150 кв м на вул. Московська, 1-а,
  • 132 кв м на вул. Велика Васильківська, 23-Г біля ст.м. Льва Толстого,
  • 240 кв м на вул. Богдана Хмельницького, 33/34,
  • 150 кв м на вул. Межигірській, 22-24 на Подолі,
  • комплекс будівель між вулицями Крамського і Львівською поблизу ст.м. Житормирська та ін.

Також до цього переліку незаконно відчужених приміщень увійшли 883 кв м на вул. Коперніка, 25. За цією адресою будівля вже майже зруйнована, ділянка огороджена.

Крім того, шахраї заволоділи будинком площею понад 1 тис кв м по вул. Січових Стрільців, 91 (одразу за кінотеатром «Київська Русь»). У лютому цього року ця будівля горіла тричі за один тиждень.

Також, за даними слідства, група заволоділа майновим комплексом (літ. А,Б,В) площею понад 2 тис кв м на вул. Пушкінська, 33-а. Слідство встановило, що його справжнім власником є ТОВ «Дім на Пушкінській», яке купило його у липні 2010 року.

Поки у Києві немає порядку із комунальним майном, КМДА видає розпорядження про вільне користування мешканцями та гостями міста Києва туалетами в закладах громадського харчування. Воно діє вже понад 10 років, і хтозна скільки ще знадобиться.

Блог від: Ірина Шарпінська