Суд амністував комунальника, який отримав хабар 80 тисяч за допомогу з землею для будівництва магазина
28.07.2019   //  

Павлоградський міськрайоний суд Дніпропетровської області амністував директора комунального підприємства «Управління ринками» Павлоградської міської ради Дніпропетровської області Георгія Масленикова, який отримав 79 тис грн. за допомогу у виділенні землі під будівництво магазина. Про це йдеться у вироку суду від 18 липня.

У 2017 році до Масленикова звернувся підприємець, який хотів отримати дозвільні документи на розміщення продуктового магазина та виділення для цього земельної ділянки. Директор КП «Управління ринками» повідомив, що може допомогти, а за позитивне вирішення земельного питання у міськраді йому необхідно надати 80 тис грн.

Після цього Маслеников почав допомагати підприємцю з земельною документацією для подальшого будівництва магазина і отримав першу частину хабара у розмірі 10 тис грн.

Через кілька днів правоохоронці затримала Маслеников, коли той отримав наступні 69 тис грн. неправомірної вигоди.

Директора обвинувачували за ч.2 ст. 369-2 КК України (одержання неправомірної вигоди для себе за вплив на прийняття рішення особою, уповноваженою на виконання функцій держави).

В той же час у суді Маслеников не визнав своєї вини ч.2 ст. 369-2 КК України. Він розповів, що більше ніж 20 років працював ріелтором. І у справі з підприємцем виконував саме функції ріелтора, а не керівника комунального підприємства.

«Моя помилка полягає в тому, що я поєднував ріелторську діяльність з роботою директора КП «Управління ринками». Я, як ріелтер, не уклав договір з клієнтом і не склав довіреність. Тоді б у правоохоронців не виникло ніяких питань. Це мій прорахунок», – розповідав Маслеников у суді.

Суд перекваліфікував дії обвинуваченого з 2 ст. 369-2 КК України на ч. 1ст. 190 КК України (заволодіння чужим майном шляхом обману та зловживання довірою (шахрайство), оскільки, на думку суду, Маслеников не здійснював вплив на осіб, та не мав на це намірів. Директор КП не звертався до колегіального органу, який мав би право приймати рішення за заявою підприємця щодо надання йому дозволу на розміщення магазину. Тобто є не доведеним участь Масленикова у можливому корупційному процесі. В той же час у його діях є ознаки шахрайства.

В результаті суд визнав Масленикова винуватим у шахрайстві і призначив йому обмеження волі на строк два роки, а на підставі п. «в» ст. 1 ЗУ «Про амністію в 2016 році» звільнив Масленикова від відбування покарання.

Наразі Георгій Маслеников займається підприємницькою діяльністю. Потерпілою стороною у справі був Руслан Кізіль.