АМКУ змінив свою практику через юристів Довбенка, які знайшли спосіб доведення завантаження файлів у «закриту» частину ТП
28.07.2019   //  

11 липня Адміністративна колегія АМКУ з розгляду тендерних скарг підтримала скаргу ТОВ «Юридична фірма “Евріс”» на дії Національного банку України у межах закупівлі послуг з представництва інтересів установи за 5,95 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

На етапі прекваліфікації замовник відхилив тендерну пропозицію «Еврісу», посилаючись на неповний пакет завантажених фірмою документів.

З’ясувалось, що під час завантаження файлу «Тендерна пропозиція» компанія вибрала тип документу «Цінова пропозиція». У зв’язку з цим файл потрапив у «закриту частину» пропозиції. Тобто таку, яка мала стати доступною для публічного перегляду у «Прозорро» лише після аукціону.

Не побачивши спірного файлу при перевірці конкурсних документів «Еврісу», замовник відмовив фірму в подальшій участі в аукціоні.

Однак, викинута компанія оскаржила власне відхилення в АМКУ. Позиція скаржника полягала у тому, що тендерна документація не визначала, який тип документу при завантаженні має бути обраний для файлу «Цінова пропозиція». Відтак, неумисно приховавши цей файл у закритій частині, компанія все-таки добросовісно його завантажила, а тому не має бути викинута з торгів.

Розглянувши матеріали справи, Тендерна колегія підтримала скаржника.

Аби довести, що файл «Тендерна пропозиція» був завантажений у відведений для цього час, компанія надала «Інформацію про пропозицію учасника», де зазначено, що в розділі «Інформація про фінансову документацію» у типі документу «Цінова пропозиція» 19 травня цього року, разом з іншими документами, був завантажений файл «Тендерна пропозиція».

Для підтвердження того, що такий файл справді був завантажений у складі конкурсних документів, компанія також надала на розгляд уповноваженим:

  • Лист від ТОВ «Держзакупівлі.онлайн», в якому зазначено, що дійсно, 19 травня «Евріс» завантажив спірний файл, і його хеші були такими:
  1. md5: cecf3b36576999020d530e0ffl3e5;
  2. SHA 1 9a364a351a3b6fdb482380a5f8e504104302740.
  • Сам спірний файл «Тендерна пропозиція», хеш-суми якого відповідають інформації, наведеній у листі від «Держзакупівлі.онлайн».

Тендерна колегія прийняла ці докази, задовольнивши скаргу «Евріса».

Чи правильно електронний майданчик, а також і спеціалісти компанії-скаржника, визначили хеш спірного файлу – можна перевірити самостійно.

Довідково:

Хеш файлу (або хеш-сума файлу) – це унікальний ідентифікатор файлу, що вираховується комп’ютером в результаті математичних перетворень інформації, що міститься у файлі.

Інформацію про хеш файлів використовують у випадках, коли потрібно перевірити їх автентичність або цілісність.

Це працює так:

При створенні файлу йому автоматично присвоюється унікальний ідентифікатор – той самий «хеш». Навіть якщо файл буде згодом перейменований, або змінений в частині розширення – його хеш не зміниться. Але якщо змін зазнає зміст файлу – це потягне за собою зміну його хешу.

Таким чином, володіючи інформацією про хеш первинного файлу, можна перевірити його автентичність через певний період часу. Якщо базовий і похідний хеші однакові – файл не зазнавав змін, якщо ні – у похідний файл вносились зміни.

Існує чимало алгоритмів розрахунку хеша – SHA-1, SHA256, SHA512, MD5, CRC32, CRC64 тощо. Кожен з них дієвий і може слугувати доказом у автентичності чи не автентичності двох файлів.

Ось наші дані по спірному файлу:

А ось тут можна отримати хеш будь-якого файлу онлайн. По спірному файлу онлайн-калькулятор показує такі дані (вони збігаються з усіма наведеними вище):

Тож, чи можна довіряти даним електронних майданчиків щодо хешу того чи іншого файлу? Так, якщо після оприлюднення цього файлу в системі хеш спірного файлу відповідає заявленому електронним майданчиком. Дані хешу – легко верифікувати.

Нагадаємо, раніше тендерна колегія АМКУ вирішувала подібні справи за іншим принципом, а саме: у межах розгляду скарги зобов’язувала учасника зайти до власного кабінету та продемонструвати членам колегії і замовнику наявність цього файлу, зокрема, відповідність його змісту вимогам тендерної документації.

Нагадаємо, бенефіціаром київського ТОВ «ЮФ “Евріс”» через кіпрський офшор «Е.В.Р.І.С. Консалтинг Лімітед» є юрист Андрій Довбенко, відомий як фігурант у паперах Yanukovychleaks як юрист в організації Сергія Курченка.

Раніше програма «Наші гроші з Денисом Бігусом» повідомила, що міністр юстиції Павло Петренко планував призначити Довбенка на керівництво виконавчою службою, що підтверджували свідки презентації Довбенка. Сам міністр брехав, що не знайомий з цим юристом.

Також державні виконавці назвали Довбенка та однокурсника міністра юстиції Петра Пінкаса «смотрящими» в Міністерстві юстиції.

Юлія Костюк, «Наші гроші»