Уже місяць власник квиткового сервісу залізниці не дає себе замінити, оскаржуючи тендери в АМКУ і суді
25.07.2019   //  

Філія «Головний інформаційно-обчислювальний центр» («ГІОЦ») ПАТ «Укрзалізниця» з 18 червня не може замовити послуги платіжного шлюзу та супровід веб-сайту загальною очікуваною вартістю 232 тис грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Навесні «ГІОЦ» оголосив тендери на послуги платіжного шлюзу очікуваною вартістю 160 тис грн. і супровід софту модуля резервування та продажу квитків через офіційний веб-сайт «Укрзалізниці» www.booking.uz.gov.ua очікуваною вартістю 92 тис грн.

Старий виконавець послуг платіжного шлюзу – ТОВ «Універсальні інформаційні технології» («Уніт») програв обидва аукціони. На них із пропозиціями в 1 копійку перемогли відповідно ТОВ «Фетпейментс» і ТОВ «Віртуальні технології та системи».

У результаті оскаржень до тендерної колегії АМКУ та судових спорів «Уніт» домігся скасування результату торгів щодо веб-сайту та заборони укладати угоду з переможцем торгів щодо платіжного шлюзу (докладніше про хід закупівель можна прочитати тут).

Спершу «Уніт» успішно оскаржив до колегії АМКУ дискримінаційні умови документації тендеру щодо платіжного шлюзу. Однак «Укрзалізниця» замість того, щоб внести зміни згідно рішення АМКУ, відмінила тендер і оголосила новий. При цьому вимогу листів від трьох найбільших банків-еквайрів та емітентів платіжних карток про наявність технічної можливості їх підключення до пропонованого платіжного шлюзу замінили на аналогічні листи від шести банків, з якими замовник має договори інтернет-еквайрингу. «Уніт» знову оскаржив умови документації до колегії, але цього разу скаргу не задовольнили, що дало «Укрзалізниці» можливість продовжити процедуру. В результаті перемогу на повторному тендері здобула фірма «Фетпейментс» із пропозицією в 1 копійку. «Уніт» також упав у ціні до 1 копійки, проте переможцем аукціону залізничники обрали його конкурент, який першим завантажив свої документи у «Прозорро». Це рішення «Уніт» оскаржив у суді та отримав ухвалу про забезпечення позову, якою замовнику заборонено розглядати тендерні пропозиції до вирішення справи по суті.

Тендер щодо веб-сайту виграла фірма «Віртуальні технології та системи» із ціною в 1 копійку. Однак «Уніт» знову поскаржився в АМКУ та отримав рішення про задоволення скарги і зобов’язання замовника скасувати рішення про визначення переможця.

Нинішня філія «ГІОЦ» «Укрзалізниці» раніше була ДП «ГІОЦ» Державної адміністрації залізничного транспорту України і проводила закупівлі за власним регламентом. Саме за такою процедурою вона в 2013 році замовила послуги платіжного шлюзу фірмі «Уніт». У квітні 2011 року ДП «ГІОЦ» ДАЗТУ очолив Вадим Дмитренко, котрий приблизно тоді ж вийшов зі складу засновників фірми «Уніт», якою володів разом із Сергієм Рохваргом.

Зараз ТОВ «Уніт» належить белізькому офшору «Юнайтед Тим Лтд», кінцевим бенефіціаром якого є Геннадій Точілін.

Фірма «Фетпейментс» належить Андрію Інгульському і Сергію Кравцю через австрійську «Тікетс Тревел Нетворк Гмбх», а «Віртуальні технології та системи» напряму тому ж Сергію Кравцю і Григорію Безкровному. Останній був радником з економічної безпеки гендиректора «Укрзалізниці» Зенко Афтаназіва у 2005 році, військовий пенсіонер.

Австрійська фірма володіє сервісом ТОВ «Тікетс.ЮЕй» разом із ПрАТ «Кий Авіа».

Із 2018 року директором філії «ГІОЦ» є Олександр Войтко, який раніше був начальником Управління інформаційної безпеки ПАТ «Укрпошта», а до того – заступником начальника тієї ж філії «ГІОЦ». Головою тендерного комітету філії «ГІОЦ» є головний технолог Юрій Сабадир, який ще торік працював начальником департаменту ДП «НЕК «Укренерго».