«Сокар» пообіцяв Держрезерву три роки гарантії на бензин, що за ДСТУ має лише піврічну гарантію
25.07.2019   //  

Державне агентство резерву України 22 липня за результатами тендеру замовило ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна» палива на 116,02 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До вересня на ДО «Комбінат «Естафета» (м. Славута, Хмельницька обл.) поставлять 3 500 т бензину А-92 із гарантійним строком зберігання три роки по 33 150 грн. за тонну.

Це на 6% дорожче від середньої гуртової ціни кращого бензину А-95 не довготривалого зберігання на ринку, яка, за даними видання «EnKorr», зараз становить 31 230 грн./т.

Тендерна документація та умови договору дозволяють поставляти бензин А-92 за ДСТУ 8704:2017, який передбачає гарантійний термін зберігання три роки, або ДСТУ 7687:2015, за яким він складає півроку. Втім, «Сокар» подав сертифікати про відповідність лише другому з цих стандартів на продукцію ПАТ «Укртатнафта» Ігоря Коломойського, ПАТ «Укргазвидобування» і ВАТ «Мозирський нафтопереробний завод» (Білорусь), тому поставлятиметься паливо з нормативним гарантійним строком зберігання півроку.

Водночас Держрезерв згідно п. 2 ст. 269 ГКУ за погодженням із «Сокаром» прописав у договорі, що гарантійний термін зберігання бензину А-92 за ДСТУ 7687:2015 становить три роки, що вшестеро більше від передбаченого стандартом. Постачальник відповідає за якість палива протягом цього терміну за умови дотримання вимог щодо зберігання.

ТОВ «Тесткабель», відоме як продавець харчів Держрезерву і тюремникам, скаржилось в АМКУ, що тільки виробники можуть збільшити гарантійний термін зберігання понад передбачений ДСТУ. Адмінколегія вирішила, що він не довів неможливість виконання цієї вимоги. Також скаржник заявив, що виробники палива та їх представники видають постачальникам лише копії паспортів якості, а Держрезерв вимагає оригінал. Однак цю частину скарги теж визнали необґрунтованою, бо Інструкція з приймання нафтопродуктів передбачає додавання паспорта якості до накладної на кожну завантажену цистерну.

Ціна угоди на 0,4% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 120,75 млн грн.

Закупівлю провели з третьої спроби. Торік Держрезерв двічі відміняв тендери з різною очікуваною вартістю, яка дещо відрізнялася від нинішньої, через нестачу учасників. На них приходило лише київське ТОВ «Торум» Димитрія Медведєва, яке торік не виконало зобов’язання перед Держрезервом щодо поставки дизпалива. Ця фірма входить у так звану групу Грановського-Адамовського («Трейд Коммодіті», «Газтрейд», «Август Пром», «Мета Оіл», «Торум», «Фідея», «Ферст Груп»), яка за часів президента Петра Порошенка вигравала паливні підряди Міноборони, залізниці тощо на мільярди гривень.

Єдиним конкурентом «ТД «Сокар Україна» Державної нафтової компанії Азербайджану було ТОВ «Газтрим» Олександра Давидкіна з білоруським та українським бензином, яке фігурує у карній справі проти прикордонників про незаконний імпорт дизелю з Росії.