АМКУ оштрафував за змову фірми депутата та його сина, які розігрували багатомільйонні будівельні підряди
25.07.2019   //  

Харківське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України оштрафувало за змову на тендерах ТДВ «Спецбуд-3» (на 1,3 млн грн.) та ТОВ «Вега-буд» (на 1,3 млн грн.). Про це написав «Харківський антикорупційний центр» з посиланням на сайт АМКУ.

Одним з власників та керівником «Спецбуд-3» є депутат Харківської міської ради Віталій Степанович Ганжа. Власником та керівником «Вега-буд» є син депутата Віталій Віталійович Ганжа.

Фірми разом прийшли в липні 2017 року на тендер Департаменту будівництва та шляхового господарства Харківської міськради щодо капітального ремонту зливової каналізації по вул. Різдвяній та вул. Піскунівській. Договір підписали в серпні з ТДВ «Спецбуд-3» на 4,13 млн грн.

Але майже одразу договір розірвали за згодою сторін, без проплат.

Майже в той же час ситуація повторилась на тендері Управління житлово-комунального господарства та екології Чугуївської міськради щодо капітального ремонту дороги та тротуарів по вул. Харківській в Чугуєві. Договір підписали на 11,1 млн грн., також з ТДВ «Спецбуд-3». Але також майже одразу його розірвали, за згодою сторін, без проплат.

За даними АМКУ, під час розслідування встановлено, що обидві фірми мали спільну адресу та співробітників, керівники та власники компаній перебувають у родинних стосунках, фірми мають однакові телефони.

Також АМКУ виявив синхронність у діях підприємств, наявність ідентичного дефекту й оформлення в документах, а також однакові помилки, властивості електронних файлів, спільне проведення оплати за послуги електронного майданчика.

Від «Наших грошей»:

Згідно з даними системи «Прозорро», у 2016-2019 рр. ТДВ «Спецбуд-3» виграло тендерів на загальну суму 350,03 млн грн., а ТОВ «Вега-буд» – на 18,79 млн грн.