Справа АМКУ про британця в облгазах Фірташа не призведе до примусового поділу групи
24.07.2019   //  

Голова АМКУ Юрій Терентьєв почав справу  про вчинення групою 18 облгазів порушення, передбаченого пунктом 12 статті 50 Закону  «Про захист економічної конкуренції». Йдеться про призначення громадянина Великої Британії Девіда Ентоні Ховарда Брауна головою наглядової ради одночасно в усіх облгазах з групи Дмитра Фірташа без отримання відповідного дозволу АМКУ.

Це призначення дало АМКУ привід вважати групу облгазів єдиним суб’єктом господарювання, і що зазначені концентрації можуть мати негативні наслідки у вигляді монополізації ринку розподілу природного газу місцевими (локальними) газорозподільчими системами.

Однак початок справи №128-26.13/77-19 ще не означає, що АМКУ вже визнав групу облгазів винною. Колишня держуповноважена АМКУ Агія Загребельська пояснила, що АМКУ лише за результатом розслідування та у випадку доведення порушення може прийняти рішення про:

  • накладення штрафу на відповідачів у розмірі до 5% доходу (виручки) за попередній рік;
  • накладення на відповідачів зобов’язань щодо усунення чи пом’якшення негативного впливу концентрації конкуренцію.

Враховуючи те, що мова йде про концентрацію у вигляді призначення однієї особи головою наглядової ради у всіх 18 компаніях, то відповідно, у разі якщо інші форми набуття контролю не будуть виявлені та доведені, зобов’язання (у випадку їх накладення) скоріш за все будуть стосуватись або поведінки зазначених компаній, або кадрових питань.

Примусовий поділ суб’єкта господарювання не може бути застосований в даному розслідуванні.

Примусовий поділ може бути застосований у випадку початку та завершення розслідування щодо діяльності зазначених облгазів як групи суб’єктів, що займають монопольне становище та зловживають ним: компаній «Сумигаз», «Запоріжгаз», «Чернігівгаз», «Дніпропетровськгаз», «Львівгаз», «Хмельницькгаз», «Криворіжгаз», «Тисменицягаз», «Миколаївгаз», «Київоблгаз», «Івано-Франківськгаз», «Рівнегаз», «Дніпрогаз», «Закарпатгаз», «Чернівцігаз», «Харківміськгаз», «Житомиргаз», «Харківгаз».

АМКУ просить зацікавлених осіб надсилати  інформацію, зауваження та пропозиції із питання зазначених концентрацій на електронну адресу concentrations@amcu.gov.ua та поштою до 05.08.2019.