Оточення Добкіна з третьої спроби розіграло 95 мільйонів на школу у Стобихівці
23.07.2019   //  

Департамент регіонального розвитку та ЖКГ Волинської ОДА 25 червня за результатами тендеру замовив ТОВ «Навітехсервіс» будівництво школи в селі Стобихівка Камінь-Каширського району за 94,98 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2020 року мають збудувати школу, влаштувати інженерні мережі та мережі зв’язку, протипожежні системи, змонтувати ліфт і технологічне обладнання тощо.

За підсумковою відомістю ресурсів без доставки і ПДВ, найбільше коштів піде на бетонні блоки і залізобетонні панелі перекриття. Так, панелі ПК63.15-8К7Т серiя 1.141-1 вип.62 коштують 5 710 грн./шт. Зараз на сайті групи «Ковальська» подібні плити ПК 63-15-8 продаються по 6 908 грн./шт., що за вирахуванням ПДВ відповідає тендерній ціні. Ціни сталі, піску, щебеню, вікон, дисперсії ПВА, асфальту, бетону теж відповідають ринку.

На заробітну плату піде 9,32 млн грн., тобто 10% загальної вартості підряду. На прибуток відведено ще 2% – 1,76 млн грн. Ціна угоди на 18% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 115,34 млн грн.

Закупівлю провели з третьої спроби. Перший тендер виграв «Луцьккомунбуд» із ціною 95,50 млн грн., але його відмінили, щоб доопрацювати кошторис. Другий тендер з такою ж очікуваною вартістю відмінили, відхиливши всіх учасників. Зокрема «Навітехсервіс» із нижчою ціною в 82,78 млн грн. тоді вказав неправильні обсяги робіт у кошторисах тощо.

Створений у 2013 році харківський «Навітехсервіс» зі статутним капіталом 51 тис грн. уперше отримав державний підряд. Фірма на чолі з Євгеном Невєровим належить Олегу Гуревичу, раднику Михайла Добкіна з питань паливно-енергетичного комплексу за часів його губернаторства. Гуревич також володіє ТОВ «Компанія Трейд Ойл», чий номер телефону +380577140568 співпадав із ТОВ «ЄФГ Трейдинг» Максима Когана, яке судилося з Міноборони щодо поставки палива. Цей же номер належить ТОВ «АМК Сервіс», у якого мерія Харкова орендувала вживаний громадський електротранспорт.

«ЄФГ Трейдинг» є роздрібним підрозділом чугуївського ПП «НП-Трейдінг». Ця фірма зареєстрована на Романа Тікунова, однак раніше засновниками «НП-Трейдінг» були донеччанин Дмитро Осокін і ТОВ «Компанія з управління активами «Ореола» харків’янина Олексія Коваленка. Ця КУА управляла активами венчурного фонду «Титул», чиї акції вказував у декларації колишній нардеп Дмитро Добкін («Опозиційний блок»).

Єдиним конкурентом було ТОВ «Луцьккомунбуд» Ірини та Ігоря Швеців зі статутним капіталом 1 тис грн., чиїм підписантом є Віктор Сироватка. Він володіє ТОВ «Волинь-Еко-Прод», яке торік через суд відмінило наказ Держлісагенства про лісові аукціони.

Ігор Швець також співволодіє ТОВ «Західбуд Ф плюс Ш» разом із німцем Фоллертом Францом та Світланою Бондар – дружиною заступника голови Держлісагентства Володимира Бондара, який раніше і сам входив до засновників цієї фірми.

Підпис Бондара стоїть під наказом агентства про рекультивацію земель, які постраждали від видобутку бурштину. НАБУ підозрювало, що саме цей наказ планували використати нардепи Борислав Розенблат і Максим Поляков для організації видобутку бурштину.

У 2002-2005 роках Бондар був нардепом фракції «Наша Україна», а в 2005-2007 роках очолював Волинську ОДА. На останніх місцевих виборах пройшов у Волинську облраду від БПП. ЗМІ пишуть про давні приятельські відносини Бондаря з генпрокурором Юрієм Луценком. Торік Бондар підтвердив, що розмовляв із Луценком щодо призначення Віктора Швидкого першим заступником прокурора Волинської області.