Київський завод продав шахтарям труб на 35 мільйонів, бо кропачовці забули про довідки
21.07.2019   //  

ДП «Шахта ім. М.С. Сургая» 17 липня за результатами тендеру замовило ТОВ «Алзо» трубопровід за 35,25 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Протягом року поставлять 2 тис секцій дегазаційного трубопроводу ТДС-325 зовнішнім діаметром 325 мм довжиною 3,8 м із бортами та поворотними фланцями (з 12 отворами під бовт М20), 2 200 паронітових прокладок ДУ300 (d=315 d=370) і 12 тис комплектів з’єднувального кріплення, а саме бовтів М20х130, шайб М20, гроверів М20 і гайок М20.

За специфікацією, одна секція з урахуванням прокладок і кріплень коштує 17 624 грн.

Виробником у техумовах і дозвільних документах значиться сам завод «Алзо».

Ціна угоди на 6% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 37,58 млн грн.

Єдиним конкурентом було ТОВ «Лідер Промснаб», яке на аукціоні запропонувало нижчу на 1% ціну. Однак його відхилили, оскільки воно не надало у строк документи переможця: довідки про несудимість підписанта тендерної пропозиції і відсутність податкового боргу.

Столичний завод-виробник «Алзо» зі статутним капіталом 5 млн грн. належить директору Олександру Сироті, Зої Сироті та Юрію Огнєву, які прописані в окупованому Донецьку. Олександр Сирота володіє київським ТОВ «Антрацит-3» зі статутним капіталом 13,00 млн грн., а раніше – ще й нині ліквідованим донецьким ТОВ «Системні фінансові рішення».

Усього з 2015 року переможець отримав підрядів державних шахтарів на 93,95 млн грн.

Маріупольський «Лідер Промснаб» зайшов на тендери за часів президентства Януковича і почав вигравати з середини 2011 року. У той період фірма натендерила 260 млн грн.

Нею володіє і керує Сергій Аверін, син Валентини Аверіної, яка очолює відділ постачання ДП «Торецьквугілля». Восени 2017 року це держпідприємство замовило «Лідер Промснабу» коштовні труби неіснуючих параметрів. Після фіксації цієї історії фірма певний час не отримувала підряди «Торецьквугілля», але ходила на його торги і грала на користь ТОВ «Доненергоекспорт». А в грудні 2018 року знову почала перемагати сама.

«Доненергоекспорт» входить у групу Віталія Кропачова, якого називали представником у вугільній галузі колишнього першого заступника голови фракції БПП та бізнес-партнера екс-президента Петра Порошенка – Ігоря Кононенка. Кропачов контролював діяльність низки вуглепереробних підприємств, що раніше належали угрупуванню Януковича.

Із початку липня новим неофіційним куратором вугільної галузі замість Кропачова став екс-директор «ДРФЦ» Віталій Бєляков. Ініціював заміну в обхід Офіса президента Ігор Коломойський, а група «Приват» почала співпрацю з державним ПАТ «Центренерго».