Новою держуповноваженою АМКУ може стати юристка «Редкліфф партнерз»
17.07.2019   //  

15 липня адвокат Наталія Ковальова подала до реєстру Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію кандидата на посаду державної уповноваженої АМКУ. Про це свідчать дані реєстру НАЗК.

Відомо, що протягом 2003-2006 років Наталія Ковальова працювала у Міністерстві економічного розвитку та торгівлі, ще рік пропрацювала у юридичній фірмі «Магістр і Партнери», після чого з 2007 по 2017 рік працювала на різних посадах у юридичній фірмі «Baker McKenzie», а потому – працевлаштувалась у юридичну компанію «Редкліфф Партнерз».

За підсумками 2018-го року старший юрист Ковальова, відповідаючи у «Редкліфф Партнерз» за представлення клієнтів компанії в АМКУ, отримала 1,45 млн грн заробітної плати.

«Редкліфф Партнерз» засноване у 2008 році компаніями «Мітрас Лімітед» та «Кліффорд Чанс», остання є глобальною юридичною фірмою з головним офісом у Лондоні та десятками офісів по всьому світу. На офіційному сайті «Clifford Chance» зазначається, що у 2015 році компанія уклала з «Редкліфф Партнерз» угоду «найкращих друзів», а в самій компанії «працюють юристи, що раніше складали частину київського офісу “Clifford Chance”».

Нагадаємо, 5 липня президент України Володимир Зеленський підписав укази про звільнення трьох державних уповноважених АМКУ – Агії Загребельської, Андрія Вовка та Валерія Полюховича. 8 липня був підписаний також указ про звільнення заступниці голови АМКУ Марії Ніжнік.

Звільнення відбулись після зустрічі голови АМКУ Юрія Терентьєва з заступником голови Офісу президента Олексієм Гончаруком (саме у BRDO працював Гончарук до призначення в ОП за протекцією Андрія Богдана).

У перші дні після звільнення чотирьох держуповноважених джерела «Наших грошей» та «Економічної правди» повідомили про розгляд Офісом президента трьох кандидатур на місця звільнених окрім Наталії Ковальової – юриста Леоніда Антоненка (депутат Київради  з групи Сергія Гусовського, який разом з Гончаруком створював «Люди важливі»), співробітниці організації BRDO Ольги Нечитайло (раніше працювала у АМКУ на посаді головного спеціаліста, вела справи ДТЕК) та керівника апарату АМКУ Юрія Литвина (протеже Юрія Терентьєва).

Їхніх декларацій як кандидатів на посаду держуповноважених на сайті НАЗК наразі немає.

У зв’язку зі звільненнями, 11 липня Комітет затвердив новий склад тендерної Колегії АМКУ (Ніна Сидоренко, Марія Процишен та Анна Артеменко) із поправкою, що за відсутності або неможливості здійснення повноважень членів Колегії, голову Колегії заміщатиме керівник АМКУ Юрій Терентьєв, а членів – або Терентьєв або Світлана Панаіотіді.

Поруч з цим, згідно з Законом «Про АМКУ» Колегію може очолювати перший заступник або заступниця голови АМКУ, якою сьогодні є Ніна Сидоренко. Відтак, покладання з боку Терентьєва на самого себе виконання обов’язків заступника може поставити під сумнів законність прийнятих у такому складі рішень.