Раби з «Селидіввугілля»
15.07.2019   //  

Суд змусив шахтарів «Селидіввугілля» лізти під землю і добувати вугілля для януковичевського партнера нардепа БПП.

Господарський суд Донецької області 4 липня задовольнив позов ТОВ «Шахта 1-3 «Новогродівська» та визнав укладеним договір між цією фірмою та відокремленим підрозділом «Шахта 1-3 «Новогродівська» ДП «Селидіввугілля». За цим договором державні шахтарі мусять добувати вугілля для приватної фірми на умовах самої фірми. При чому вугілля мають добувати з лави, яку за часів Януковича держава відібрала у цієї державної шахти.

«Шахта 1-3 «Новогродівська»: від Януковича до Порошенка

ТОВ «Шахта 1-3 «Новогродівська» з’явилось у  2012 році. Власником фірми був Олександр Січінава –  тодішній голова наглядової ради «Всеукраїнського банку розвитку» Олександра Януковича. Того ж року Держгеонадра видали фірмі спецдозвіл на 20-річний видобуток вугілля в межах поля шахти ВП «Шахта №1/3 «Новогродівська», що раніше розроблялися держпідприємством. У 2017 році про купівлю фірми заявив  Віталій Кропачов, але в підсумку її власником став Валерій Атанов. За даними «Економічної правди», Атанов представляє в цьому бізнесі інтереси голови ПАТ «Донбасенерго» Едуарда Бондаренка, що він сам і підтвердив.

Минулого року новим власником «Донбасенерго» став нардеп Максим Єфімов (БПП), який останнім часом став власником низки активів, що раніше контролювалися сім’єю Януковича. Єфімов називає Бондаренка своїм бізнес-партнером.

Донецький окружний адмінсуд 18 червня відмовив Держгеонадрам в анулюванні спецдозволу ТОВ «Шахта 1-3 Новогродівська». У лютому цей же суд скасував наказ Держгеонадр про анулювання спецдозволу ТОВ «Шахта «Росії», що за схожою схемою отримала в користування надра іншої шахти ДП «Селидіввугілля» – «Шахта «Росія» (нині «Котляревського»). Власниками фірми є згаданий Валерій Атанов та В’ячеслав Карий.

Тендерний кульбіт фірми

Після того, як лава отримала нового БПП-власника, приватна фірма найняла державних шахтарів на встановлення підземного обладнання. Договір уклали 5 вересня 2018 року, а перед цим, 30 серпня, шахту відвідав міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик. Після цього голова Незалежної профспілки гірників Михайло Волинець заявив, що приватна лава отримала обладнання за державні кошти.

Перед цим ДП «Селидіввугілля» 17 серпня уклало дві угоди з ТОВ «Шахта 1-3 «Новогродівська», за якими приватна фірма повинна була продати державним шахтарям скребковий конвеєр СЗК 190/642 за 83,42 млн грн. і капітально відремонтувати 103 секцій механізованого кріплення ДМ за 77,93 млн грн.

Змусити добувати вугілля через суд

У суд фірма подала, щоб змусити державних шахтарів добувати вугілля з приватної лави. Аргументи: робота приватного і державного підприємства технологічно пов’язані, а фізичний доступ до цієї ділянки надр можливий тільки через гірничі виробки шахти «Селидіввугілля».

Держшахта позовні вимоги заперечила, бо: «укладання спірного договору суперечить інтересам відповідача… волевиявлення… має бути вільним та відповідати його внутрішній волі».

Крім того, державні шахтарі повідомили, що  приватна  фірма має можливість побудувати свій окремий ствол і видобувати вугілля самотужки.

У суді приватники наполягали, що договір про монтаж обладнання містив пункт про досягнення сторонами згоди щодо укладення у майбутньому договору про видобуток вугілля. І суд цей аргумент прийняв.  Також він погодився, що робота приватників та держави технологічно пов’язана. Це суд побачив в завданні на виконання проекту розвитку гірничих робіт на ділянці фірми, що минулого року погодив директор державної шахти і де було розраховане спільне навантаження на очисний забій в 2018-2021 роках – 2000 тон/доба  по ТОВ «Шахта 1-3 «Новогродівська», 1000 тон/доба по ВП «Шахта 1-3 «Новогродівська».

У підсумку суддя Катерина Аксьонова вирішила послатися на постанову Великої Палати Верховного Суду, яка застосувала доктрину venire contra factum proprium (заборони суперечливої поведінки), в основі якої є добросовісність. Суд дійшов висновку, що дії шахти «щодо ухилення від укладання договору про виконання відповідачем робіт по вийманню корисних копалин суперечить його попередній поведінці, що свідчить про їх недобросовісність».

Таким чином суд задовольнив позов «Шахта 1-3 «Новогродівська» і визнав укладеним договір з державною шахтою.

Цей документ передбачає, що ціна на видобуте вугілля буде визначатися щомісяця. Пеня за несвоєчасне виконання робіт становитиме подвійну облікову ставку НБУ від вартості робіт, що були невиконані. Така ж пеня для фірми за несвоєчасні розрахунки.

Для видобутку ж державного вугілля державні шахтарі будуть орендувати обладнання у приватників.

І найцікавіше.

«Враховуючи, що матеріали справи не містять пропозицій відповідача (державних шахтарів – ред..) щодо редакції умов договору…. суд дійшов висновку про визнання укладеним спірного договору в редакції позивача (приватних власників-ред.)».

На суд представники державного підприємства навіть не приходили.

 

Юрій Школяренко, «Наші гроші»