Ціна захисту від росіян по відібраній Коломойським «Укртатнафті» сягнула $8 мільйонів
12.07.2019   //  

Міністерство юстиції України 3 липня уклало угоду з міжнародною юридичною фірмою «Winston & Strawn LLP» (Франція) про юридичні послуги на $1,10 млн, або 28,79 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На поточний рік замовлено послуги представництва у справі за позовом ВАТ «Татнафта» проти України. Російська фірма вимагала $2,4 млрд за рейдерське захоплення заводу «Укртатнафта» у Кременчуці групою «Приват» Ігоря Коломойського в 2007 році за часів уряду Юлії Тимошенко. Позов був поданий ще в 2008 році. Відтоді Україна наймала юристів різних компаній для захисту своїх інтересів у цій справі. У 2011-2013 роках Мінюст обслуговувала фірма «King & Spalding» (США) за $1,60 млн, доки не відмовилася через затримку оплати. Тому з серпня 2014 року підряди на суму $4,67 млн включно з нинішнім отримала французька «Winston & Strawn LLP».

Перед зміною юридичного радника Україна в липні 2014 року програла цю справу в Міжнародному комерційному арбітражі та має заплатити «Татнафті» зменшену суму – $112 млн плюс відсотки. Українська сторона подала апеляції в суди Парижа і Лондона, проте французький суд відмовив Україні ще в 2016 році, а англійський суд – у 2018 році. Україна оскаржує програш у Касаційному суді Франції. Тим часом «Татнафта» вимагає початку виконання рішення арбітражу в судах США, Британії та Росії, зокрема в лютому отримала позитивне для себе рішення Арбітражного суду Ставропольського краю про виконання арбітражного рішення на території РФ, але зараз іде касаційне оскарження.

Також існує аналогічна справа по рейдерському захопленню «Укртатнафти» за позовом Татарстану до України. Позовні вимоги ґрунтуються на тих самих фактах і подіях, відрізняється лише позивач. У тій справі Україну теж представляє «Winston & Strawn LLP», з якою з 2017 року уклали угод на загальну суму $1,63 млн.

Усього на юрпослуги по двох справах обом підрядникам вже відписали $7,90 млн.

Зараз найвищу погодинну ставку має управляючий партнер вашингтонського офісу «Winston & Strawn LLP» Томас Бюканан – $908, що на 10% менше, ніж у 2018 році. У якості третіх осіб залучать компанію «Кульков, Колотилов і Партнери» (Росія), Антона Дуднікова, Філіппа Уебба, Філіпа Іді, Домініка Фусара.