Медики віддали за аналізи улюбленій фірмі дружини екс-замміністра 20 мільйонів
11.07.2019   //  

Комунальне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» («ЦПМСД») Житомирської міськради віддає мільйонні підряди по медичним аналізам ТОВ «Медичний центр Асклепій плюс». Про це написав Тарас Боросовський у виданні «20 хвилин. Житомир».

«Асклепій плюс» почав виграти тендери «ЦПМСД» на дослідження основних медичних аналізів пацієнтів з осені минулого року, коли Центр первинної допомоги у зв’язку з реформуванням припинив самостійно здійснювати медичні аналізи.

Один з перших тендерів «ЦПМСД» фірма «Асклепій плюс» виграла 19 жовтня. Фірма отримала підряд на лабораторні дослідження аналізів на 1,78 млн грн.  На торгах єдиним конкурентом переможця було ТОВ «Діагностичний центр «Меділабс» з Вінниці. Водночас цей тендер було скасовано через порушення порядку оприлюднення оголошення про проведення процедури закупівлі.

Після розірвання угоди  «ЦПМСД» знову оголосив закупівлю на 817 тис грн. На торги заявилися ті ж самі учасники. Пропозиція вінницької фірми знову дорожча і перемогу здобуває «Асклепій плюс».

В грудні «ЦПМСД» оголошує закупівлю лабораторних досліджень аналізів. За весь 2019 рік запланували витратити 9,87 млн грн. Все ті самі учасники, і той же переможець – «Асклепій плюс» – з пропозицією 8,89 млн грн. Проте в черговий раз «ЦПМСД» не розмістив план закупівель і після проведеного моніторингу регіональним управлінням Держаудитслужби торги скасували.

У лютому призначають повторні торги. Тепер, знову не публікуючи плани закупівель, «ЦПМСД» почав укладати прямі договори з «Асклепій плюс».  Для ухилення від публічних закупівель, які починаються з 200 тис грн., кожен з цих договорів підписували на 199,9 тис грн. В «Прозоро», починаючи з січня по березень 2019 р., видання нарахувало 8 угод на послуги по клінічній лабораторній діагностиці.

«Нам необхідно було забезпечувати безперевний процес роботи і проводити аналізи для пацієнтів», – розповів головний лікар «ЦПМСД» Іван Дідик.

Проте обґрунтувати, чому укладалися договори саме з цією приватної фірмою, коли комунальні медичні заклади вже набули статусу комунальних підприємств і могли надавати ці ж послуги в комунальних лабораторіях, так і не зміг.

За виявленими порушеннями ініціатива «Про тендери Житомира» підготувала 9 звернень в облуправління Держаудитслужби. Аудитори підтвердили виявлені порушення законодавства в частині складання тендерної документації, їх розгляду та зобов’язали скасувати торги.

З 2011 року співвласницею ТОВ «Медичний центр Асклепій плюс» є Тетяна Повєткіна, яка є цивільною дружиною на той час заміністра охорони здоров’я Олександра Толстанова (був замміністром за часів Януковича) До призначення заступником Раїси Богатирьової Толстанов з 2005 р. очолював обласне управління охорони здоров’я.

Головний лікар («ЦПМСД») Іван Дідик є сином головного лікаря Обласного протитуберкульозного диспансеру Віталія Дідика. Тобто Іван Дідик підписує угоди з фірмою дружини батькового колишнього керівника.

Від «Наших грошей»:

Згідно з даними системи «Прозорро», з осені минулого року по липень 2019 р. ТОВ «Медичний центр Асклепій плюс» виграв тендерів, організованих КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Житомирської міської ради, на 20,43 млн грн.