Тендерна Адмінколегія АМКУ вперше зірвала строк розгляду скарги через відставку держуповноважених
09.07.2019   //  

Відставка першої заступниці голови Антимонопольного комітету Марії Ніжнік 8 липня призвела до припинення роботи Адмінколегії з оскаржень закупівель. Внаслідок цього колегія вперше за час дії закону «Про публічні закупівлі» порушила строк розгляду скарги. Про свідчать дані «Прозорро».

Порушено строки по скарзі ТОВ «Модультехсервіс» на визначення переможцем іншої фірми у закупівлі Південного територіального квартирно-експлуатаційного управління. Структура Міноборони проводила закупівлю робіт з будівництва  фізкультурно-оздоровчого комплексу у військовому містечку Дачне-2( с. Дачне, Одеська область) по переговорній процедурі для потреб оборони.

«Модультехсервіс» скаржився на те, що замовник неправомірно визнав переможцем закупівлі ТОВ «БК «Укрінтербуд». Скарга була завантажена в систему «Прозорро» 21 червня.

Закупівля для потреб оборони передбачає скорочені терміни розгляду – 10 робочих днів. З урахуванням того, що 28 червня був державний вихідний з нагоді Дня Конституції, цей термін спливав 8 липня.

Адмінколегія спочатку призначила розгляд скарги на 4 липня, однак згодом перенесла його на 8 липня, останній встановлений законом день розгляду.

В середині дня на сайті президента України зявився указ про відставку держуповноваженої Марії Ніжнік. Після цього вона не могла виконувати свої функції у складі Адмінколегії. І Адмінколегія припинила свою роботу через брак держуповноважених, які могли працювати 8 липня.

Напередодні президент Володимир Зеленський звільнив с посад ще трьох держуповноважених, держуповноважені Марія Процишен і Світлана Панаіотіді знаходились у відпустці, а голова АМКУ Юрій Терентьєв не мав права бути членом Адмінколегії. Відтак після відставки Ніжнік розглядати скарги могли тільки Анна Артеменко і Ніна Сидоренко, тобто лише двоє з трьох необхідних членів Адмінколегії.

Відтак через брак кадрів 8 липня Адмінколегія припинила роботу і поновила 9 липня з виходом на роботу Світлани Панаіотіді. Саме 9 липня Адмінколегія прийняла рішення про перенесення розгляду скарги «Модультехсервісу» на 16-00 цього ж дня. Однак по закону розгляд мав відбутись на добу раніше.

Пряма юридична відповідальність за таке порушення строків на встановлена.