Мін’юст досі не скасував акредитацію комунальному підприємству, яке тричі видаляло фірми з ЄДРЮО
09.07.2019   //  

Комунальне підприємство «Агенція державної реєстрації» (село Куяльник Подільського району Одеської області) тричі видаляло фірми з Єдиного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. При цьому, за даними сайту Мін’юсту, КП і досі працює та має нескасовану акредитацію.

Згідно документів, оприлюднених на сайті Prozorro, реєстратор «Агенції державної реєстрації» Олександр Кравець  27 червня 2019 року видалив ТОВ «Миколаївбудцентр» з Єдиного реєстру юросіб. Реєстрацію Кравець вчинив на підставі рішення Печерського райсуду Києва у справі 757/21951/19-к. Ця справа «Миколаївбудцентру» не стосується. До того ж, фірма зареєстрована у Миколаєві, а комунальне підприємство «Агенція державної реєстрації» – на Одещині, тож вчиняти реєстраційну дію поза межами територіального округу Кравець не мав права. 4 липня 2019 року представники «Миколаївбудцентру» з цього приводу звернулися в Нацполіцію із заявою про злочин.

За даними замміністра юстиції Ірини Садовської, 29 лютого 2019 року той самий реєстратор Олександр Кравець на підставі рішення Апеляційного суду Одеської області від 13 листопада 2018 року прибрав із Єдиного реєстру юросіб ТОВ «Люнакс». При цьому, рішення суду під час реєстрації Кравець до реєстру не завантажив. А вже 20 березня держреєстратор цього ж КП Сергій Манюта на підставі листа, який теж у систему не завантажив, відновив «Люнакс» у реєстрі.

25 лютого 2019 року все той же Кравець на підставі рішення Київського райсуду Одеси від 20 березня 2018 року прибрав із реєстру третю фірму – ТОВ «Мустанг плюс».

При тому, що КП зареєстроване в селі у Одеській області, п’ять його печаток миколаївські слідчі знайшли під час обшуку в самій Одесі у приміщенні по вул. Фонтанська дорога, буд. 22. Обшук здійснювали в рамках кримінального провадження 12018150030002335, розпочатого за повідомленням УСБУ в Миколаївській області, щодо начальника Баштанського відділу державної виконавчої служби ГТУЮ в Миколаївській області. За даними СБУ, держвиконавиця у групі з невідомими особами 18 травня 2018 року припинила заборону відчуження окремих об’єктів нерухомого майна за договорами іпотеки у м. Миколаїв.

Приміщення, де знайшли печатки, належить Анжелі Зархіній. Це – колишня дружина арештованого за квартирні афери одесита Олександра Зархіна. За повідомленням ЗМІ, Зархін діяв у змові із колишнім співробітником прокуратури Дмитром Кавуном. І саме через цей скандал дружину прокурора Ольгу Кавун виключили з партійних списків «Слуги народу».

У тому ж приміщенні, що належить Зархіній, вилучили печатку іншого КП – «Реєстраційна служба Одеської області», якому Мін’юст у вересні 2018 року скасував акредитацію. «Реєстраційна служба Одеської області» фігурує в рамках кримінального провадження №42018050000000547. Досудове розслідування встановило, що службові особами КП з 2017 року створили схему, за якою переписують на пов’язаних осіб майно через підроблені документи. Зокрема, в період з 2017 року по 16 серпня 2018 року здійснили близько 306 реєстраційних дій щодо переоформлення нерухомого майна на території Донецької та Луганської областей та на тимчасово окупованій території АРК Крим, підставою для яких була заява померлої особи. Щоб приховати протиправну діяльність, за версією слідчих, КП  «Реєстраційна служба Одеської області» закрили, натомість зареєстрували КП «Агенція державної реєстрації», куди перевели реєстраторів «Реєстраційної служби Одеської області». При цьому, стверджують правоохоронці, працівники КП «Агенція державної реєстрації», на чолі з організаторами даної схеми, продовжують здійснювати внесення недостовірних відомостей до реєстрів.