НАБУ та САП розслідують переплату більше 100 мільйонів під розширення кладовища, у оборудці фігурує оточення Труханова та Галантерника
08.07.2019   //  

Детективи Національного антикорупційного бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура вважають, що службові особи Одеської міськради у змові з представниками комерційних підприємств заволоділи бюджетними коштами в особливо великих розмірах під час придбання приміщень колишнього аеродрому «Застава» у ТОВ Авіакомпанія «Одеса» за 146,85 млн грн. під розширення кладовища. Про це йдеться в сюжеті Інни Попович для програми «ЦРУ» (24 канал).

Більше 6 тис кв м нежитлових приміщень у 1991 році у міста придбало ТОВ Авіакомпанія «Одеса». До 2016 року вони здавались в оренду і використовувались як підсобні приміщення.

Слідчі встановили, що 21 вересня 2016 року Одеська міська рада для того, щоб забезпечити територіальну громаду місцями поховання, затвердило розмір викупної ціни будівель та споруд, що розташовані на Тираспольському шосе, 22-г  у сумі 146,85 млн грн.

Викупну ціну встановило на підставі незалежної оцінки ринкової вартості нежитлових будівель та споруд загальною площею 6065 кв м, розташованих на ділянці площею 141 га. Оцінку виконало ТОВ «Консалтингова компанія «Бюро оцінки Стефанович».

28 вересня 2016 р., виконуючі рішення Одеської міськради, яке лобіював мер Одеси Геннадій Труханов, Департамент комунальної власності міськради на підставі договорів купівлі-продажу придбав у Авіакомпанії «Одеса» будівлі та споруди на 6065 кв м на Тираспольському шосе, 22-г. Загальна сума договорів склала 146,85 млн грн.

Через кілька днів військова прокуратура Одеського гарнізону Південного регіону України розпочала кримінальне провадження стосовно купівлі міською радою приміщень колишнього аеродрому у Авіакомпанії «Одеса». Після чого особливих зрушень по справі не відбувалося. А у 2018 провадження передали до НАБУ та САП. Слідчі звернулися до київського інститут судових експертиз, де провели власну оцінку нежитлових приміщень на Тираспольському шосе. Згідно з експертизою КНДІСЕ, ринкова вартість нежитлових будівель та споруд загальною площею 4909  кв м (площа скорегована у наслідок встановлення фактів 100% фізичного зносу частини приміщень), розташованих по Тираспольському шосе, 22-г, станом на 03.06.2016 складала 12,89 млн грн.

Слідчі також з’ясували, що Авіакомпанія «Одеса», отримавши у вересні 2016 року від Департаменту комунальної власності міськради 145,85 млн грн., перерахувала кошти ТОВ «Ньюс Йорк Корпорейшн». Звідти гроші потрапили на рахунок ТОВ «Логістік Сервіс-Груп», а потім – ТОВ «Аркадія-Сіті».

Журналісти «ЦРУ» зазначили, що серед власників ТОВ «Аркадія-Сіті» є ПП «Сторм-57» бенефіціаром якого є житель Великобританії Олег Дегтярьов. Крім того, власниками «Аркадії-Сіті» є британські «Сіті груп девелопмент ЛТД» та «Блек сі інтертеймент ЛТД». Згідно з британськими реєстрами, «Сіті груп девелопмент» належить згаданому Дегтярьову, а «Блек сі інтертеймент» – Леоніду Молдавському.

Молдавський є співвласником медіа-групи «Глас», яку відносять до сфери впливу мера Одеси Геннадія Труханова.

Дегтярьов – це бізнес-партнер Володимира Галантерника, якого називають неофіційним «господарем» Одеси.

Журналісти побували в приміщеннях, придбаних міськрадою на Тираспольському шосе, 22-г і з’ясували, що вони мають занедбаний стан, а в деяких будівлях живуть люди.

Як повідомлялося, мера Одеси Геннадія Труханова, кількох посадовців міськради та підприємців звинувачують у заволодінні 185 млн грн. з місцевого бюджету через купівлю будівлі збанкрутілого заводу «Краян» за завищеною вартістю.

4 липня Малиновський районний суд Одеси розпочав оголошувати вирок Труханову та іншим фігурантам його справи.