Фірма готельєра Кличка стала власником незаконно виведених з держвласності 3 гектарів на березі Дніпра
08.07.2019   //  

Суд визнав, що 3,05 га на березі р. Дніпро у с. Циблі Переяслав-Хмельницького району Киїської області незаконно вибули з держвласності, однак строк для її повернення державі вже минув. Про це свідчить постанова Верховного Суду від 24 квітня.

Верховний Суд встановив, що у 2001 році Київська обласна організація Українського товариства мисливців та рибалок продала ТОВ «Енергоімпекс-Україна» майновий комплекс на ділянці 1,5 га у с. Циблі.

Після цього Циблівська сільрада передала фірмі у постійне користування удвічі більшу ділянку – 3,05 га. У 2007 році Переяслав-Хмельницька РДА продала цю ділянку ТОВ «Енергоімпекс-Україна» під дачне будівництво. Після чого через місяць фірма перепродала землю Леоніду Харченку.

Верховний Суд дійшов висновку, що і Циблівська сільрада, і Переяслав-Хмельницька РДА незаконно розпорядилися вказаною ділянкою. Оскільки це земля державної власності рекреаційного призначення, розпоряджатися нею міг лише Кабмін. Втім задовольнити позов прокуратури про повернення ділянки у держвласність суд відмовився через сплив позовної давності.

Зауважимо, що після цього судового процесу 19 червня власником ділянки 3,05 га стало ТОВ «Оксамитовий Берег», створеного за кілька днів до цього. Засновниками фірми значаться Руслан Олексенко та Євген Лузан, який є і керівником (до нього директором була Галина Пилипенко).

ТОВ «Оксамитовий Берег» зареєстроване за адресою: Київ, вул. Дмитрівська, 62/20. Тут же прописані, зокрема, ПП «Беріг», ПП «Гросс» і ПП «Принт», кінцевим бенефіціарним власником яких є Руслан Олексенко.

Руслан Олексенко відомий як топ-менеджер готельно-розважального бізнесу братів Віталія та Володимира Кличків. Він є засновником і керуючим партнером девелоперської компанії DEOL Partners, яка є оператором мережі апарт-готелів Senator Hotels and Apartments і дизайн-готелю «11 Mirrors». Останній презентується як спільний проект Руслана Олексенка і Володимира Кличка.

Дружина Євгена Лузана Наталія Лузан влітку 2017 року звільнилася з Антимонопольного комітету України, де вона займала посаду начальника відділу розслідувань недобросовісної конкуренції невиробничої сфери.

Нагадаємо, у 2016 році суд залишив 29,94 га лісу першої категорії Бориспільського держлісгоспу у користуванні ПП «Беріг», ПП «Гросс» і ПП «Принт», які отримали цю землю під забудову.