Київські архітектори закликали не допустити в Раду одіозних забудовників
07.07.2019   //  

Київська організація Національної спілки архітекторів України закликала «не допустити проникнення в Верховну Раду України організованої групи корупціонерів та системних винищувачів Києва».

Про це йдеться у відкритому листі Спілки від 5 липня до президента, прем’єра, голови ЦВК, генпрокурора, а також голів партій «Слуга народу» та «Опозиційна платформа – За життя», який є в розпорядженні «Наших грошей».

У листі йдеться про екс-заступника глави Мінрегіону Дмитра Ісаєнка (№15 у списку партії Опозиційна платформа – За життя»), екс-заступника директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА Андрія Вавриша, його колишню підлеглу Ганну Бондар (кандидат від «Слуги народу» в окрузі №220) та його помічника Вадима Струневича (№40 списку «Слуги народу»).

«Саме вони на протязі останніх 8-9 років практично знищили здорові містобудівні процеси і створили корупційні схеми продажу всього – від кваліфікаційних сертифікатів архітекторів та надання дозвільних документів на будівництво, від виділення земельних ділянок до прийняття в експлуатацію об’єктів незаконного будівництва», – заявили у Спілці.

«Під їх корупційним тиском «негласна» вартість надання Містобудівних умов і обмежень (МУО) сягає багатьох десятків тисяч доларів США, а отримати вихідні дані для проектування об’єктів без сплати «обов’язкових» хабарів стало практично не можливо. Вже загальновідомо – без них  все це отримання та погодження штучно затягується на довгі місяці», – наголошують архітектори.

Зокрема, Ісаєнко займався підготовкою та просуванням спеціального закону «Про містобудівну діяльність», який фактично позбавив місцеву владу контролю за забудовою. Тепер узаконення «відхилень від діючих будівельних норм» проходять через Мінрегіон.

Крім того, Ісаєнко створив низку «професійних гільдій», які продають кваліфікаційні сертифікати архітектора в обхід будь-яких атестацій та підтверджень досвіду практичної діяльності.

«За участю заступника міністра Ісаєнко проектний ринок України та Києва було насичено випадковими виконавцями з придбаними кваліфікаційними сертифікатами, було ліквідовано практично всю «професійну конкуренцію» та забезпечено стабільні гарантовані фінансові потоки», – йдеться у листі.

Андрій Вавриш (перший зліва) представляє проект переїзду Офісу президента України до Українського дому, червень 2019

За даними Спілки, саме Ісаєнко привів Андрія Вавриша, який без профільної освіти у 2010 році став заступником керівника Департаменту містобудування КМДА. Вавриш займався питаннями розміщення МАФів, розробкою містобудівного кадастру і схеми паспортизації вулиць столиці, а також розробкою детальних планів територій, які суперечать Генплану, і видачею на їх основі МУО.

«Таким чином, практично вся містобудівна документація виконувалася зовсім не в інтересах міста, а під конкретні побажання інвесторів-забудовників. Це здійснювалося в приватних фірмах Андрія Вавриша руками виконавців з кваліфікаційними сертифікатами, які, в свою чергу, було придбано в структурах Ісаєнка. Однією з основних умов неформальних домовленостей було наступне виконання проектної документації по відповідним обєктам в цих же приватних фірмах Андрія Вавриша», – наголошують у Спілці.

«Ця руйнівна злочинна система знищує дійсне та майбутнє Києва – зникають діючі виробничі комплекси, учбові, науково-дослідницькі та, лікувальні заклади, ущільнюється існуюча забудова сталих сельбищних територій. Під їх «оборудки» Мінрегіон України в лихоманковому режимі коригує існуючі, створює та протягує нові закони та будівельні норми, які протирічать не тільки європейським та світовим принципам, але й звичайному здоровому глузду», – підкреслюється у листі.

Однією з відданих Вавришу, який у 2015 році був звільнений і зараз позиціонує себе як девелопер, осіб є Ганна Бондар, екс-керівник Служби містобудівного кадастру Департаменту містобудування КМДА (2012-2015), в.о. директора Департаменту містобудування КМДА (2015-2016).

У Спілці зазначають, що група Бондар-Вавриш «винайшла», впровадила та активно використовує систему проведення нелегітимних «закритих міжнародних архітектурних бліц-конкурсів на містобудівні концепції» із купленим складом журі та заздалегідь визначеними пропозиціями-переможцями.

Серед «протягнутих» ними програм забудов, зокрема: незаконна забудова територій промислових підприємств, незаконна реалізація коригування траси Подільсько-Воскресенського мостового переходу в частині його входження в тунель в горі Юркавиця, з його перенаправленням на на Верхній – Нижній Вали, що загрожує остаточним транспортним колапсом, зміна схеми руху на Контрактовій площі, де фактично зарезервовано території під ТЦ з автостоянками, які хочуть розмістити на місті «Гостинного двору», і т.д.

Ще одна довірена особа Вавриша – Вадим Струневич, на якого оформлено багато фірм, які контролюються Вавришем.

Повний текст відкритого листа:

 

Київська міська організація

Національної Спілки архітекторів України

правління

 Адреса: 01601, м. Київ-1, вул. Бориса Грінченка 7, тел/факс (044) 279-90-67

Президенту України

Прем’єр-міністру України

Голові Центральної виборчої комісії України

Генеральному прокурору України

Голові Політичної партії “Слуга народу”

Голові Політичної партії “ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ”

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ

Київської організації Національної Спілки архітекторів України

Київська організація Національної Спілки архітекторів України закликає всіх свідомих громадян України, виборців м. Києва, органи державної влади, органи охорони правопорядку та Центральну виборчу комісію не допустити проникнення в Верховну Раду України організованої групи корупціонерів та системних винищувачів Києва!

Довіра народу України є умовою існування будь-якої чергової виборної влади всіх рівнів. Бо саме він голосував за нову політику та нових політиків, які зобов’язанні її здійснити. Головним “пробним каменем”, першим публічним випробуванням чергової нової влади, є формування відповідних команд. Для нас важливі не яскраві лозунги та красномовні виступи з екранів. Саме тому нас так хвилюють конкретні справи кожного персонально. В першу чергу – в минулому, бо вони відкривають перспективи нашого найближчого майбутнього. Всього наступного можна було запобігти – основні факти, які викладено нижче, це в 2014-му році було передано у власні руки тодішнього новопризначеного Міністра Мінрегіонбуду України Володимира Гройсмана для люстраційного відчищення системи. Але, нажаль, все та всі залишились на своїх посадах ще на 5 років.

В недалекому минулому нашу Україну вже зганьбили четвертим президентом – кримінальним злочинцем, жалюгідною маріонеткою Кремля – ми всі пам’ятаємо чим це скінчилося. Томусьогодні, для всіх свідомих громадян, найважливіше- чи не з’являться в списках кандидатів від політичних партій прізвища, які вже “прославили” себе кримінальним минулим, створенням та реалізацією корупційних схем.

Ми маємо на увазі персонально:

Дмитра Ісаєнка (включеного до виборчого списку Політичної партії “ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ” під № 15)

Андрія Вавриша(колишнього столичного чиновника, нині київськогодевелопера, бізнес партнера и близького друга Андрія Богдана, новопризначеного голови Офісу президента України)

Ганну Бондар (кандидата в депутати в одномандатному виборчому окрузі № 220 м. Києва від ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “СЛУГА НАРОДУ”)

Вадима Струневича (включеного до виборчого списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “СЛУГА НАРОДУ” під № 40).

Саме вони на протязі останніх 8-9 років практично знищили здорові містобудівні процеси і створили корупційні схеми продажу всього – від кваліфікаційних сертифікатів архітекторів та надання дозвільних документів на будівництво, від виділення земельних ділянок до прийняття в експлуатацію об’єктів незаконного будівництва. Не є секретом, що зусиллями саме таких “фахівців” Генеральний план столиці перестав бути містобудівним законом – тепер функціональне призначення ділянок змінюється всупереч будь-якому здоровому глузду, на шкоду Києву та кияна. Зусиллями саме цих людей в країні масово будуються споруди, які не придатні до експлуатації, в нас не створюється нова та не реконструюється існуюча інженерно-транспортна інфраструктура. Все більше не вистачає дитячих садочків, шкіл та лікарень, не будуються дороги та паркінги, в місті автомобілі стоять у чергах годинами. Під їх корупційним тиском “негласна” вартість надання Містобудівних умов і обмежень сягає багатьох десятків тисяч доларів США, а отримати вихідні дані для проектування об’єктів без сплати “обов’язкових” хабарів стало практично не можливо. Вже загальновідомо – без них все це отримання та погодження штучно затягується на довгі місяці.

Сьогодні ці люди знову рвуться до влади!В кожного є своя ніша відповідальності перед відповідним “кланом”.Вони добре підготовлені і організовані.Всі вже мають довгий “хвіст” корупційної діяльності на держслужбі з відкритими кримінальними справами.

Дмитро Ісаєнко

Окрема,”заслуга” Ісаєнка – підготовка та просування чинного нині Закону України “Про регулювання містобудівної діяльності”. Саме він позбавив місцеву владу права контролю за забудовою населених пунктів і нібито забезпечив централізацію контролю на державному рівні. Організація науково-технічної ради Мінрегіону, через яку і досі проходять рішення про “узаконення відхилень від діючих будівельних норм” – це теж його заслуга. Таким чином в Києві стало можливим будівництво нового та реконструкція існуючого житла, потреби яких значно перебільшують можливості існуючої інженерно- транспортної інфраструктури, місткості садочків, шкіл, лікарень, паркінгів, тощо…

Окремий успішний бізнес пана Ісаєнка – створення низки “професійних гільдій” та продаж кваліфікаційних сертифікатів в обхід будь-яких атестацій та підтверджень досвіду практичної діяльності. Такі кваліфікаційні сертифі-кати архітектора продаються та включаються в Державний реєстр тисячами. Тому пана Ісаєнка й повністю не влаштовує “конкуренція” Національної Спілки архітекторів України, яка наполягає на обов’язкових атестаціях та підтвердженні досвіду практичної діяльності. Блокується можливості вилучення сертифікатів у “фахівців”, які порушують чинне законодавство, не мають відповідної фахової підготовки та, навіть, профільної освіти.

Сьогодні ця людина має прохідний номер у партійному списку Політичної партії “ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА – ЗА ЖИТТЯ”, продовжує вирішувати та контролювати питання великого будівельного бізнесу. Він грає одну з провідних ролей в керівництві Конфедерації будівельників України заступ-ника Міністра Мінрегіонбуду України Льва Парцхаладзе.

На посаді заступника міністра Ісаєнко завжди керувався принципом “кадри вирішують все”. Тому, він ретельно підбирав кадри для отримання гарантованого результату своїх оборудок. Так в команді Ісаєнка з’явився Андрій Вавриш.

Андрій Вавриш

Злі язики стверджують, що на момент приходу на посаду заступника начальника Головного управління містобудування та архітектури (пізніше, заступника Директора департаменту містобудування та архітектури) КМДА, його борги вимірювалися не одним мільйоном доларів. Відомо, що до цього, цей фаховий технік-електрик займався невеликим бізнесом в м. Бориспіль. Немалий організаторський “кримінальний” талант дозволив йому за 5 років створити цілу мережу корупційних схем. Розміщення тимчасових споруд та будівництво об’єктів дозволили йому вилучити з бюджету і кишень інвесторів фантастичні суми. Лише тільки “розробка” Вавришем містобудівного кадастру і схеми паспортизації вулиць коштувала столичному бюджету близько 200 млн. грн., які, як зазвичай, розчинилися в кишенях корупціонерів. Історія питання…

У 2010 році Вавриш отримув від Ісаєнко вказівку “уважно прочитати законопроект”, який згодом стане Законом України “Про регулювання містобудівної діяльності”. За допомогою команди досвідчених ангажованих юристів в нього вносяться редакційні правки, що дозволяють вільно трактувати кінцевий текст. Таким чином, детальним планам територій (ДПТ) надаються “законні” повноваження змінювати функційні призначення територій, які були передбачені діючим генеральним планом міста. Такі ДПТ є обов’язковими для виконання, щодо ділянок навіть в 600 кв.м., вони масово затверджується Київрадою за підтримки депутатів, інтереси яких корупціонери враховують особисто. На підставі затвердженого ДПТ (чи без нього) ними “продаються” Містобудівні умови і обмеження забудови окремих земельних ділянок. Власники ділянок, зазвичай, є третьою стороною угод (джерело спонсорських коштів) на розробку містобудівної документації. Дуже зручно – в таких випадках проведення тендерів закон не передбачає. Таким чином, практично вся містобудівна документація виконувалася зовсім не в інтересах міста, а під конкретні побажання інвесторів-забудовників. Це здіснювалося в приватних фірмах Андрія Вавриша руками виконавців з кваліфікаційними сертифікатами, які, в свою чергу, було придбано в структурах Ісаєнка. Однією з основних умов неформальних домовленостей було наступне виконання проектної документацію по відповідним об’єктам в цих же приватних фірмах Андрія Вавриша. Так, за участю заступника міністра Ісаєнко проектний ринок України та Києва було насичено випадковими виконавцями з придбаними кваліфікаційними сертифікатами, було ліквідовано практично всю “професійну конкуренцію” та забезпечено стабільні гарантовані фінансові потоки.

Багато членів Містобудівної ради при Головному архітекторі Києва також стали учасниками “бенкету під час чуми” і активно підтримували подібні детальні плани територій. Ті, хто голосував проти, зусиллями означених корупціонерів, дуже швидко переставав бути членом цієї ангажованої Містобудівної ради.

Нами зареєстровано цілу низку “кишенькових фірм-розробників” детальних планів територій столиці, які виконуються з порушенням фундаментальних вимог забезпечення соціальною та інженерно-транспортною інфраструк-турою, в той час, як роботи всіх інших виконавців блокуються.

Ця руйнівна злочинна система знищує дійсне та майбутнє Києва – зникаютьдіючі виробничі комплекси, учбові, науково-дослідницькі та, лікувальні заклади, ущільнюється

існуюча забудова сталих сельбищних територій. Під їх “оборудки” Мінрегіон України в лихоманковому режимі коригує існуючі, створює та протягує нові закони та будівельні норми, які протирічать не тільки європейським та світовим принципам, але й звичайному здоровому глузду.

Соромно мати Президента, який тільки невпинно говорить про боротьбу з корупцією в той самий час, як слідує порадам такого “нового обличчя”. Громадяни України бачать та чують, що від імені шостого президента країни, проект будівлі його нового Офісу на Європейській площі презентує той самий Андрій Вавриш! На жаль містобудівне невігластво влади, яке процвітало вже 20 років стає с самого початку діяльності прапором нового керівництва. Все це розуміютьне тільки досвідчені та авторитетні професіонали, але й мислячі громадяни України!

Ганна Бондар

Це одна з тих фігур, яка найбільш віддана Андрію Вавришу. Вона не мала профільної архітектурної освіти, тим не менше, з самого спочатку була наближена до керівництва Головкиївархітектури. Потім Вавриш переконав Кличка призначити її в. о. Директора департаменту – Головним архітектором міста Києва. Головним її завданням на цій посаді було здійснювати функцію Замовника містобудівної документації. А саме – детальних планів територій. Проводити їх через засідання архітектурно-містобудівної ради (з “правиль-ним” протоколом) і подавати на затвердження до Київради. Далі, як то кажуть, була справа техніки.

Потім Бондар отримала наступну керівну вказівку – зайняти посаду і легалізуватися в якості Головного архітектора міста Києва через конкурс. За Положенням, кандидату обов’язково потрібно надати диплом про закінчення архітектурного інституту і отримання спеціальності “архітектор”. В результаті сталося відкриття кримінальної справи про підробку документів. Бондар необхідно було терміново отримати диплом архітектора. Заочно, через податливу Львівську політехніку, яка без коливань брутально порушила закон. І все це на очах у громадськості.

Той конкурс Бондар програла Олександру Свістунову, представникові іншого клану, який мав “правильний диплом”. Шефи обох претендентів з часом про все домовилися. А Бондар було доручено зайнятися відповідаль-ною та перспективною галуззю – підготовкою і організацією конкурсів, за результатами яких можливі підтасовки для плідної корупції.

Систему було практично налагоджено, але виникли чергові скандали…Гроші на організацію конкурсів виділялися справно, а в результаті отримували “нуль”. Все відповідало генеральній ідеї винахідників – “освоїти” гроші і відзвітувати, а зовсім не отримати результат. Міжнародні архітектурні конкурси по Дніпровських схилах та островах, на Мемориал увічнення пам’яті Героїв Небесної сотні були проведені з грубими порушеннями діючого законодавства України.

Саме група Бондар-Вавриш “винайшла”, впровадила та активно використовує систему проведення нелегітимних “закритих міжнародних архітектурних бліц-конкурсів на містобудівні концепції” із купленим складом журі та заздалегідь визначеними пропозиціями-переможцями. Таким чином “протягнуто” велику кількість завідомо незаконних програм забудов та змін функційного призначення міських територій. Перелічити їх всі практично неможливо за відсутністю часу та місця. Приводимо особливо виразні.

1) Незаконна реалізація коригування траси Подільсько-Воскресенського мостового переходу в частині його входження в тунель в горі Юркавиця, з його перенаправленням на територію заповідника “Стародавній Київ” на Верхній – Нижній Вали, що загрожує остаточним транспортним колапсом. Це порушення діючого Генерального плану Києва зроблено без відповідного затвердження Київрадою, лише за рішенням профільної комісії. Відбувається це задля будівництва додаткових житлових будинків комплексу “Рибальський” (консорциум забудовників – «Київміськбуд», Perfect Group, Дмитра Исаенка – генпідрядник ТОВ «КДД Инженірінг »,девелопер-замовник проекту–ТОВ «Ріверсайд Девелопмент ЛТД») та житлової забудови існуючої промзони під горою Юркавиця. На це вже витрачено десятки міліардів гривень платників податків.

2) Зміна схеми руху на Подолі та створення “пішохідної” Контрактової площі з резервуванням території під стоянки авто для торгівельного комплексу, який намагаються розмістити в Гостинних рядах. Вони навмисно руйнуються в очікуванні саме такого рішення.

3) Незаконна забудова житлом територій промислових підприємств та земель, передбачених Генеральним планом Києва та Земельним кадастром для здійснення інженерно-транспортного будівництва.

На особистому рахунку пані Ганни Бондар в тому числі:

омана київської громади та спеціально утвореної Робочої групи фахівців задля якнайшвидшого залагодження проблем будівництва Театру на Андріївському узвозі;

 розробка програми “Привабливий Київ”, за висновками якої “…історичний Поділ є найбільш депресивною частиною міста, а його мешканці займають забагато міста, яке можна було б вдало продати іноземцям…”;

 створення завдання на програму та умови конкурсу меморіалу “Території Гідності”, яке стало остаточним підґрунтям для фактичного знищення автентичного місця подій 2013-14 рр., місця скоєння злочину – вбивства мирних громадян, яке відоме всьому світові. Це фактично зводить нанівець надію на чинне проведення та закінчення слідства, справедливий суд та вирок щодо визначення винних та їх покарання.

Саме за організацію конкурсів (і в подяку за ДПТ по Рибальському) Бондар була переведена на роботу в Адміністрацію Президента України Порошенка.Через 2 роки після отримання сумнівного диплому “архітектора” та без чинної рекомендації НСАУ її було відзначено почесним званням “Заслужений архітектор України”, яке, зазвичай, присвоюється за видатні заслуги в розвитку архітектури і містобудування,значні творчі успіхи в галузі містобудування, реставрації і відтворенні пам’яток історії та культури, спорудженні об’єктів і комплексів промислового, військового, цивільного та сільськогосподарського призначення. Отримала, не виконавши до цього часу жодного архітектурного проекту, не зважаючи на те, що відповідно до Указу Президента “Про почесні звання України” до нагороджувального листа необхідно надати список основних праць у галузі архітектури. Цікаво, які “основні праці у галузі архітектури” надала Бондар? Невже і тут підробка документів? Мабуть, чесність присвоєння таких почесних званьв Україні треба перевіряти. Це загальноукраїнська біда та ганьба!

Вадим Струневич

Щоб не наражати на небезпеку головних дійових осіб, існують довірені і перевірені люди, які, не будучи штатними співробітниками держорганів, забезпечують безпосередній контакт із замовником-інвестором. Вони ведуть переговори про суми “для вирішення

питань”, контролюють виконання завдань державними службовцями, отримують з рук в руки готівку і передають її, кому потрібно. Їх називають Помічниками. У помічників є безпрецедентне право знати все про всіх, контролювати проходження дозвільних документів і навіть втручатися в підготовку рішень органу влади.

У Вавриша таким довіреною помічником був і є Струневич Вадим Олегович, який в біографічній довідці партії називається бізнесменом та №40 у виборчому списку ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “СЛУГА НАРОДУ”

Багато київських замовників і їх довірені особи знають його в обличчя. Його знають, як “ВадікВавриша”. Тому не всі відразу відреагували на його прізвище в списках ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “СЛУГА НАРОДУ”, мало хто знає, що він Вадим Струневич. Насправді ж, він – підставна особа, на яку оформлені багато фірм, які контролюються Вавришем. Звичайно, за відомі ризики, він також став латифундистом і небідною людиною.Зараз він є директором в фірмі ТОВ “Укрінвестбуд Девелопмент”.Серед іншого веде будівельний проект Вавриша– 10-поверховий комплекс EinsteinConceptHouse в центрі Києва, є директором та співвласником ще ряду фірм.

Є величезна небезпека , що саме такі “нові обличчя” прийдуть після виборів до Комітету ВРУ з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства. Вони і до цього дистанційно намагалися перешкоджати прийняттю законів, які б зупинили свавілля в забудові населених міст і розбазарювання урбанізованих територій. А зараз просто будуть приймати закони, які дадуть їм можливість і далі багатіти, створювати нестерпні умови життя для людей, знищувати промислові території, зводити містобудівну документацію до механізму отримання земельних ділянок і подальшої наживи!

За дорученням Правління КОНСАУ Вадим Жежерін, президент КОНСАУ