Укрзалізниця купує у гальмівні колодки до американських локомотивів у 15 разів дорожче аналогів
05.07.2019   //  

Регіональна філія «Придніпровська залізниця» ПАТ «Українська залізниця» 27 червня повідомила про намір за переговорною процедурою укласти угоду з ТОВ «Транспортейшн Юкрейн» щодо закупівлі запчастин на 13,06 млн грн.

Про це повідомляє «Залізниця без корупції» з посиланням на дані системи «Прозорро».
Мова йде про закупівлю запчастин до нових американських локомотивів серії ТЕ33А від «Дженерал Електрик Транспортейшн». Номенклатура поки не відома, оскільки договір ще не оприлюднено.

Разом з тим, цієї весни «Придніпровська залізниця» вже купувала у «Транспортейшн Юкрейн» запчастин до американських локомотивів. Тоді сума угоди скала 3,12 млн грн. У тому числі придбали гальмівні колодки по 7 705 грн. за штуку.

Це у 15 разів дорожче від гальмівних колодок марок «ЧС» та «М», які «Придніпровська залізниця» зараз купує по 500 грн./шт.

«Транспортейшн Юкрейн» обрано постачальником як єдиного офіційного постачальника в Україні оригінальних запасних частин до американських локомотивів серії ТЕ33А.

Засновником фірми є «Транспортейшен Системс Холдингс Інк» з США. Керівником «Транспортейшн Юкрейн» є Байхан Гокхан – генеральний менеджер «General Electric» в країнах СНД, Європи, Ближнього Сходу і Північної Африки.

Від «Наших грошей»

В березні 2018 року «Укрексімбанк» оприлюднив в системі «Прозорро» звіт про укладення договору від 23 лютого з ТОВ «Джиі Україна» на постачання локомотивів на $140,40 млн. (майже 4 млрд грн.) для подальшої передачі у лізинг. Мова йшла про оплату постачання перших 30 тепловозів ТЕ33А, які держбанк  в подальшому передавав  «Укрзалізниці» в лізинг. При цьому,  згідно листа «Укрексімбанку» до Уряду, українська сторона мала здійснити 100% предплату за тепловози, які мали поставити до лютого 2019 року. Всі локомотиви були поставлені вчасно,

Ціна за 1 один локомотив складає $4,68 млн. дол. США. При цьому контракти інших залізниць світу передбачали значно нижчі ціни.

В кінці червня міністр інфраструктури Володимир Омелян анонсував плани «Укразалызниці» купити в «General Electric» ще 40 локомотивів, для чого потрібне довгострокове фінансування на суму $150 млн.