Суд звільнив від покарання керівника інтернату, звинуваченого у тендерних махінаціях на ремонті очисних споруд за 2 мільйона
05.07.2019   //  

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області призначив два роки позбавлення волі із звільненням від покарання через амністію керівнику Делятинського психоневрологічного інтернату Дмитру Брайляку, який підписав акти виконаних робіт на реконструкцію очисних споруд до того, як підрядник виконав роботи. Про це написав «Курс» з посиланням на вирок суду від 25 червня.

Брайляка було призначено на посаду в.о. директора комунальної організації «Делятинський психоневрологічний інтернат» у жовтні 2016 року. Того ж року обласна рада виділила кошти на проведення ремонту очисних споруд інтернату. Тендер на виконання робіт виграло ПП «Елітоптторг».

7 грудня 2016 року Брайляк підписав угоду з «Елітоптторг», яке зобов’язалося до кінця року виконати роботи за 1,8 млн грн.

26 грудня 2016 р. сторони підписали акти виконаних робіт на 890 тис грн., а наступного дня замовник перерахував ці кошти «Елітоптторг». Слідство встановило, що вартість робіт завищили на 358 тис грн.

Брайляку суді свою вину визнав. Пояснив, що підписав документи, щоб кошти, виділені на проведення ремонту, не повернулися  до бюджету. Зазначив, що він діяв виключно в інтересах інтернату. Крім того, 16 січня 2017 р. підрядник виконав роботи на ту суму, яку отримав.

Брайляк запевнив, що жодного наміру привласнювати кошти він не мав. Просив суд звільнити його від призначеного покарання по амністії, оскільки в нього на утриманні є неповнолітні діти.

Суд визнав його винним за ч. 2 ст. 366 КК України – службове підроблення, а саме підроблення та видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, що спричинило тяжкі наслідки.

Суд призначив йому покарання у вигляді позбавлення волі строком на 2 роки з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням адміністративно-господарських і організаційно-розпорядчих функцій на підприємствах, установах та організаціях всіх форм власності на 1 рік, та 4,2 тис грн. штрафу. Але на підставі п. «в» ст. 1 Закону України «Про амністію у 2016 році» звільнив його від призначеного покарання.

Брайляк також має заплатити 3 тис. грн за проведення експертизи.

Зараз Дмитро Брайляк працює заступником директора Делятинського психоневрологічного інтернату.