«Нафтогаз» поставив на потік претензії до ОСББ про оплату неспожитого газу за принципом «бери або плати»
05.07.2019   //  

Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Каркашадзе 9» (Одеса) отримало від АТ «НАК «Нафтогаз Україна» вимогу оплатити газ, який ОСББ попередньо замовляло, але не спожило.

Про це свідчить акт-претензія «Нафтогазу», копія якого є у розпорядженні «Наших грошей».

В ньому державна компанія вимагає від ОСББ сплатити 38 тис грн. за неспожиті у березні 14 тис кубометрів газу.

В жовтні 2018 року «Нафтогаз» і ОСББ уклали договір, за яким Об’єднання замовило на березень 2019 року 45 тис кубометрів газу. Але у вказаному місяці палива було спожито на третину менше. В своєму акті-претензії «Нафтогаз» стверджує, що ця різниця за угодою з ОСББ не повинна перевищувати 5% від замовлення. Тому держкомпанія вимагає сплатити невикористані обсяги з розрахунку 7 483 грн. за тисячу кобумотрів, що у випадку ОСББ «Каркашадзе 9» становить 38 тис грн. Ці кошти «Нафтогаз» у акті називає «відшкодуванням збитків».

«Нафтогаз» провів розрахунок «збитків» на підставі договору з ОСББ та пункту 1 розділу VI Правил постачання природного газу, затверджених постановою НКРЕКП від 30 вересня 2015 року №2496.

У цьому пункті йдеться про відшкодування збитків споживачем, що не є побутовим:

«якщо за підсумками розрахункового періоду фактичний об’єм (обсяг) споживання природного газу, що закуплений постачальником за договором постачання природного газу, буде менший від підтвердженого обсягу природного газу (за умови, що підтверджений обсяг відповідав замовленому споживачем), постачальник має право вимагати від споживача відшкодування збитків у розмірі не більше подвійної облікової ставки Національного банку України від вартості недовикористаного обсягу газу за звітний період».

Раніше «Наші гроші» повідомляли, що «Нафтогаз» виставив аналогічні претензії щодо «відшкодування збитків» харківському ОСББ «ЖК «Тріумф», яке не спожило весь замовлений газ через раннє закінчення опалювального сезону у зв’язку з теплою погодою.

Нагадаємо, аналогічний принцип «бери або плати» (Take-or-Pay) застосовував російський «Газпром» по відношенню до «Нафтогазу України». За цим принципом Україна була зобов’язана купувати весь об’єм газу, зазначеного в контракті, інакше штраф. Голова «Нафтогазу України» Андрій Коболєв називав цей контракт кабальним. У 2017 році Стокгольмський суд арбітраж відхилив вимоги «Газпрому» на суму $56 млрд по пункту «бери або плати».