Мінооборони замовило бензину на півмільярда «комодівцям», яких почали розривати криміналом про «бодяжне» паливо
05.07.2019   //  

Міністерство оборони України 2 липня за результатами тендеру замовило ТОВ «Ферст груп» бензин на загальну суму 593,16 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Фірма поставить 18  тис тонн автомобільного бензину довготривалого зберігання А-80-ДЗ по 32 760 грн. за тонну. «Ферст» отримало два підряди від Міноборони без торгів, за переговорною процедурою.

Створений у листопаді 2017 року дніпровський виробник «Ферст Груп» дніпровчанки Лілії Ломової має завод у Кам’янському на Дніпропетровщині. Інженером з якості «Ферст Груп» значиться Звенигородський Є.І., відомий як представник ТОВ «Торум».

Фірма «Торум» Димитрія Медведєва з Києва входить у так звану групу Грановського-Адамовського («Трейд Коммодіті», «Август Пром», «Газтрейд», «Мета Оіл», «Торум», «Фідея»), яка за часів президента Петра Порошенка вигравала паливні підряди Міноборони, залізниці та інших на мільярди гривень.

«Ферст Груп» разом з іншими «коммодівськими» фірмами фігурує у кримінальній справі про заволодіння бюджетних коштів службовцями АТ «Українська залізниця» та групою осіб через підконтрольні підприємств.

Згідно з ухвалами Жовтневого райсуду м. Дніпро від 27 червня, слідчі ДФС в Дніпропетровській області встановили, що у 2018 – 2019 рр. невстановлені особи імпортували в Україну паливно-мастильні матеріали (дизельне паливо, бензин, паливо для реактивних двигунів авіаційного палива для газотурбінних двигунів JET A-1, базову оливу) із заниженням митних платежів. Нафтопродукти змішували і вже фальсифіковані продавали підприємствам по завищеним цінам.

За даними слідчих, у злочинній діяльності, крім реквізитів «Ферст Груп» використовуються також ТОВ «Софт Оіл», ТОВ «Фірма «Фідея», «Торум», ТОВ «Голд – Сістем», ТОВ «Август Пром», ТОВ «Оптімус Конекшн», ТОВ «Ітіолі», ТОВ «Скайторг», ТОВ «Мета Оіл» та ТОВ «Мерген», які пов`язані частково спільними адресами, IP-адресами та декларуванням фактів використання спільних виробничо-складських приміщень.

За інформацією ДФС, у квітні цього року філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» замовила ТОВ «Фірма «Фідея» дизельне паливо за 702 тис грн.

«Фідея» є імпортером паливно-мастильних матеріалів. Вона купує їх на митній території України від пов`язаних «Оптімус Конекшн» та «Ферст Груп». «Оптімус Конекшн», в свою чергу, декларує придбання в основному палива для реактивних двигунів авіаційного палива для газотурбінних двигунів JET A-1 від імпортерів «Август Пром» та «Ферст Груп». Надалі декларується процес переробки такого товару на виробничих потужностях, орендованих «Оптімус Конекшн» у «Август Пром», в «Суміш вуглеводнів. Бензино-лігроїнову фракцію» – 85 % та дизельне пальне – 15 %.

Слідчі вважають, що така схема є прикриттям імпорту в Україну дизельного пального під виглядом палива для реактивних двигунів авіаційне паливо для газотурбінних двигунів JET A-1 замість іншого підакцизного товару – дизельного палива, ставка податку якого значно вище. Номенклатура авіаційного палива до кінця 2018 р. підлягала розмитненню за ставкою акцизного податку – 21 євро за  1000 літрів. При цьому ставка акцизу на дизельне пальне складала 139,5 євро за 1000 л.

Також, за даними ДФС, на початку цього року група невстановлених осіб запровадила нову схему ухилення від сплати акцизного податку та митних платежів при розмитненні паливно-мастильних матеріалів з використанням реквізитів ТОВ «Софт Оіл» та поставки базової оливи, яка не відноситься до підакцизного товару та взагалі не оподатковується акцизним податком.

Слідчі мають дані, які свідчать про виготовлення з використанням базової оливи шляхом відповідної переробки та додавання інших нафтопродуктів неякісного дизельного пального, яке продається в тому числі «Українській залізниці».

З початком кримінальної справи співпало інтерв’ю бізнесмена Андрія Адамовського. Він назвав себе лише інвестором компанії «Трейд коммодіті», і заявив, що народний депутат від БПП Олександр Грановський не має стосунку до фірми. При цьому відмовився називати власників компанії, мовляв, вони «навіть не живуть» в Україні.

Як повідомляли 4 липня ЗМІ, Апеляційний суд Дніпропетровської області зняв арешт з 11,5 тис. тонн базової оливи, призначеного для групи «Трейд Коммодіті».

Як відомо, 21 і 23 травня в порт Миколаєва прибуло два танкери з 11,5 тис т базової оливи вартістю $7 млн. Продукт імпортований компанією «Софт Оіл». Ця олива призначалося ТОВ «Оптімус Конекшн».

27 травня 11,5 тис. тонн оливи були заарештовані. Резервуари нафтоперевалки «Ойл трансшипменту» (Миколаїв) з цим товаром були опечатані. Приводом для арешту стали підозри ДФС, що компанія-імпортер – ТОВ «Софт Оіл» – має ознаки фіктивності.

27 червня ДФС проводила повторний обшук на території нафтоперевалки. У той же день туди прибула силова група Державного бюро розслідувань, яка протидіяла працівникам податкової міліції.

Допитаний в якості свідка директор «Софт Оіл» Кирило Суворов повідомив, що не має відношення  до роботи компанії і заснував її на прохання свого знайомого. 6 червня компанія була перереєстрована на Дмитра Олійника, який раніше представлявся комерційним директором «Софт Оіл». Пізніше Олійник заявив про «зникнення» Суворова, а в ЗМІ була розміщена інформація, що він був нібито викрадений слідчими ДФС.

Інтереси компанії-імпортера оливи ТОВ «Софт Оіл» представляє група адвокатів, серед якої колишній заступник генпрокурора Віталій Касько. Він захищає інтереси «Трейд Коммодіті» як мінімум із осені 2017 року.

ДФС почала розслідування відносно компаній групи «Трейд Коммодіті» за підозрою в змішуванні авіаційного палива і оливи з дизельним пальним для мінімізації податкових зобов’язань в середині червня.