Фірма Смешка володіє базою відпочинку на узбережжі моря і платить копійки за землю
04.07.2019   //  

ТОВ «Бізнес консалтинг центр», одним з власників якого є лідер партії «Сила і честь» Ігор Смешко, придбало з порушенням законодавства 1,3 га землі на чорноморському узбережжі в Рибаківці (Миколаївська обл.), і платить за цю землю копійки, використовуючи лазівки в законодавстві. Про це написав Ярослав Чепурний (миколаївський «Центр журналістських розслідувань).

Ще одним засновником «Бізнес консалтинг центр» є дружина Смешка Юлія. На двох їм належить більше 60% фірми. Саме вони є кінцевими бенефіціарами компанії.

За приватизовану ділянку площею 1,3 га, яка розташована на самому узбережжі, фірма платить низький земельний податок в сумі 1,75 тис грн. на рік.  На питання, чому так мало, сільський староста Рибаківки Олександр Антоненко відповів, що нормативно-грошову оцінку землі не було проведено, тому береться середня для Миколаївській області ставка, з якої і нараховується податок. Для порівняння, у Коблево, де оцінку провели, власники подібної ділянки платять 48 тис грн. на рік, в Морському – 16 тис.

На 1,3 га землі розташована база відпочинку «Платан», якою також володіє фірма «Бізнес консалтинг центр». База знаходиться на першій лінії, в 50 метрах від моря.

Журналісти з’ясували, що за радянських часів на місці бази відпочинку «Платан» був пансіонат для миколаївської партійної номенклатури. За часів незалежності територію бази поділили на дві половини: частину віддали обласному дитячому кардіоревматологічному санаторію «Південний», другу частину – обласній комунальній фірмі «Зелене господарство». На початку 2004 р. обласна влада вирішила продати «Платан», і внесла його в список на приватизацію.

В середині листопада того ж року був призначений аукціон з продажу бази, а вже в середині грудня право власності на колишнє комунальне майно було оформлено на «Бізнес консалтинг центр». У Центрі нагадали, що відбувалося це в самий розпал Помаранчевої революції. На той момент Смешко очолював Службу безпеки України. В складі засновників фірми його тоді не було, але там значилася його дружина Юлія Смешко і сестра Інна Щупаківська. Смешко з’явився в числі засновників фірми «Бізнес-консалтинг центр» значно пізніше, на початку 2019 року.

При цьому ділянку під базою ТОВ «Бізнес консалтинг центр» купило пізніше – через п’ять років. Так, в жовтні 2009 р. рішенням глави Березанської РДА підприємство спочатку отримало землю в оренду, а в березні 2010 р. заступник голови району своїм розпорядженням затвердив грошову оцінку землі і дозволив викупити ділянку. Фірма з Києва, що робила оцінку, оцінила 1,3 га в 543 тис грн., що тоді становило $67-68 тис. У липні 2011 фірма отримала держакт на землю.

У реєстрі судових рішень Центр знайшов інформацію, що в 2007 р. 1 га навіть не на самому узбережжі Рибаківка оцінювали дорожче – 546 тис грн. В іншому судовому рішенні є інформація, що в 2012 р. 17 соток оцінили в 103 тис грн.

З’ясовуючи, чи відповідало закону рішення районної влади про передачу в оренду та подальший викуп компанією ділянки, журналісти Центру знайшли у реєстрі судових рішень приклади справ, в яких судді, посилаючись на рішення і постанови Верховного суду, трактували подібні дії як такі, що суперечать закону, і повертали ділянки у власність держави.

Зокрема, Миколаївська місцева прокуратура №1 позивалася до підприємців, яким розпорядженням Березанської РДА дозволили викупити у 2013 р. на узбережжі, в зоні відпочинку «Рибаківка», ділянку площею в 17 соток, на якому знаходилося кафе. Суд зробив висновок: «…при прийнятті спірного розпорядження не були дотримані положення земельного та водного законодавства, так як спірна земельна ділянка відноситься до категорії земель державної власності, розташована у прибережній захисній смузі, передача якої в приватну власність прямо заборонена законом».

Далі в рішенні суду зазначено, що розпорядження голови Березанської РДА було незаконним. Також суддя звернув увагу прокурора на зловживання керівника району своїм службовим становищем.

Ці 17 соток знаходяться прямо навпроти ділянки, яку приватизувала фірма «Бізнес консалтинг центр» – усього метрів на 8 північніше. Тільки на 17 соток в прокуратурі звернули увагу і почали повертати їх в держвласність, а на ділянку, якою володіли на той момент родичі генерала СБУ, – ні.

Наразі база «Платан» обгороджена з усіх боків, має доглянуту територію, з якої є прямий вихід на пляж. Тут розміщується два корпуси: триповерховий кам’яний будинок і двоповерховий дерев’яний котедж. Між корпусами є господарські будівлі, дитячі та спортивні майданчики. База користується популярністю серед відпочиваючих. Ціни тут від 960 грн. за номер до 2,9 тис грн. за котедж.

Журналісти поспілкувалися з місцевим підприємцем Олегом Листопадом, який вже 12 років керує базою. За його словами, він взяв «Платан» в оренду у «Бізнес консалтинг центр» ще в 2007 р. і продовжує її орендувати. Підприємець відмовився повідомити, скільки платить власникам, але зізнався, що Смешко іноді тут з’являється.