Торговець е/е заявив про збитки від збою програмного забезпечення 1 липня та можливість антиконкурентних переваг деяким гравцям
01.07.2019   //  

Частина учасників ринку не змогли продати електроенергію у першу добу після запуску ринку 1 липня через збій програмного забезпечення. Про це повідомило ТОВ «Веракс енерджи» листом на ДП «Оператор ринку», НКРЕКП, Кабінет Міністрів, Міненерговугілля та «Укренерго», копія якого є у розпорядженні «Наших грошей».

Програмне забезпечення ДП «Оператор ринку» XMTrade почало видавати повідомлення про помилку з першої секунди проведення торгів на внутрішньодобовому ринку електроенергії (ВДР). У подальшому програма взагалі вийшла з ладу і видавала повідомлення про планові технічні роботи.

«Оператор ринку» повідомив, що через позаштатну ситуацію торги на 01 і 02 годину на добу 1 липня були відмінені. Тобто у зазначені години жоден учасник ринку не зміг реалізувати своє право на купівлю-продаж електроенергії на ці години.

Надалі торги були відмінені, але не всі учасники опинились у рівних умовах.

«Частина учасників ринку не змогли реалізувати своє право здійснити продаж електричної енергії», – йдеться у листі.

У звязку з тим, що проблему з технічним забезпеченням не було вирішено у повному обсязі, учасники ринку, які придбали і оплатили електроенергію на ринку «на добу наперед» (РДН), але не мають своїх виробничих потужностей, не можуть завантажити свої заявки на продаж на внутрішньодобовому ринку.

Крім того, обмеження права окремих учасників ринку продавати е/е призвело до штучного дефіциту на ВДР, що обумовило зростання цін до максимальних, які визначені НКРЕКП.

Керівник «Веракс енерджи» адресував питання держорганам щодо «компенсації учасникам ринку збитків, які спричинені неможливістю продажу на ВДР вже купленої та оплаченої електроенергії на РДН».

Також у листі ставиться питання чи всі учасники ринку були обмежені у роботі. І якщо були такі, хто зміг продати на ВДР електроенергію з РДН, то яким чином одним учасникам ринку було надано конкурентні переваги порівняно з іншими.

«Веракс енерджи» вказує, що станом на 15-25 1 липня проблема не вирішена і частина учасників ринку «з кожною годиною отримує збитки». У випадку, якщо надання конкурентних переваг має місце, компанія просить державні органи переглянути результати всіх торгів на ВДР до моменту надання рівних прав та можливостей всім учасникам ринку.

Директор ДП «Оператор ринку» Володимир Євдокімов раніше заявив, що «через некоректно подані заявки учасників ринку, які виставили завищені ціни, система не верифікувала ці дані. Тому станом на 1:00-2:00 годину ночі Оператор ринку вимушений був призупинити торги. Але за дві години ми  спільно зі словацькими спеціалістами знайшли рішення і вирішили дане питання».

Як було вирішено це питання з огляду на лист “Веракс енерджи” – Євдокімов не повідомив.

Нагадаємо, безвідкладному запуску ринку електроенергії з 1 липня сприяли прем’єр-міністр Володимир Гройсман та віце-прем’єр Володимир Кістіон.

Керівник «Оператору ринку» Володимир Євдокімов до 2017 року був членом НКРЕКП і та брав активну участь у запровадженні скандальної формули “Роттердам +”. Після відставки з НКРЕКП Євдокімов був призначений радником Кістіона.