Як зараз витирають ноги об АМКУ
27.06.2019   //  

Дві новини про стан справ у антимонопольному дискурсі держави. Одна гірша іншої, але завдяки тому, що про це відомо – значить є можливість виправити.

В АМКУ одна з найменших зарплат, ніж в інших державних органах. За повідомленням держуповноваженої Агії Загребельської, у 2019 році середньомісячна заробітна плата на одного працівника комітету становитеме 15 тис грн., що є значно меншим ніж в інших державних органах:

  • АМКУ – 15 тис грн;
  • НАЗК – 21,34 тис. грн.;
  • ДБР – 33,97 тис. грн.;
  • НКРЄКП – 47,66 тис. грн.;
  • НАБУ – 61,27 тис. грн.

Ці цифри дають розуміння того, як держава ставиться до своїх антимонопольників. Не хоче держава, аби у неї були фахові і сильні спеціалісти, які б боролись з сильними ахметовими і коломойськими.

При цьому всередині самого АМКУ не всі живуть куцо і ницо. Голова Комітету Юрій Терентьєв обласкав кількох керівників департаментів, які заробляють від 600 тисяч гривень на рік (докладніше «Скільки заробляє еліта АМКУ-2018»).

Однак основна маса заробляє дрібні монети. А саме ця маса працівників і виконує основний вантаж роботи. Не Терентьєв бігає по судам, коли великі олігархи да різноманітні зловживачі оскаржують рішення АМКУ. А купка юристів з отими окладами. Тому не дивуйтесь, але друга погана новина:

Навіть в Росії не додумались через суд зупиняти розслідування Антимонопольного комітету ухвалами про забезпечення позову.

Агія Загребельська повідомила, що таким чином Окружний адмінсуд Києва зупинив вже щонайменше дві великі справи АМКУ: про змову «приватівських» автозаправок та шлагбаум «Євротермінала» на в’їзді в Одеський морпорт.

В коментарях до цієї публікації з’явився Анатолій Семенов, омбудсмен з питань інтелектуальної власності Росії. Він повідомив, що такої практики немає навіть у його країні:

«Логика простая – у нас принцип разделения властей (при всех условностях), и ограничение дискреции исполнительной власти судебным актом еще до вынесения решения невозможно – еще ничего не нарушено. А само решение подлежит последующему судебному контролю, так что запрещать осуществлять свои полномочия превентивно противоречит Конституции. У вас же тоже наверняка есть принцип разделения властей»…

Так, у нас є принцип розподілу влади. Але він, на жаль, такий: баригам – все, і ніколи не саджати корупціонерів в тюрму.

Блог від: Юрій Ніколов