У дітей другий місяць немає сосисок, бо освітяни не зносять фаворита за наказом АМКУ
27.06.2019   //  

Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради вже другий місяць розглядає рішення АМКУ на тендері щодо закупівлі м’ясопродуктів очікуваною вартістю 5,06 млн грн. Про це стало відомо з відповіді Департаменту на запит Артура Чемириса.

У січні освітяни оголосили закупівлю 33 т сосисок, сардельок і ковбаси для дитсадків.

Вони прописали собі можливість відхилення учасника за негативний досвід виконання аналогічних договорів. Документально підтверджені дані про це могли бути отримані у будь-якого суб’єкта, який коли-небудь купував аналогічний товар в учасника тендеру.

Крім того, ТОВ «Ниви Черкащини» через АМКУ домоглося, що замовник прибрав вимогу щодо мінімальної вартості аналогічного договору в 50% очікуваної вартості закупівлі.

На торги прийшли ТОВ «Каштан-Плюс», ТОВ «Хлібний дім – Україна» і ТОВ «Кап-Прод», але до аукціону допустили тільки «Каштан-Плюс» і «Хлібний дім – Україна».

«Кап-Прод» Світлани Лебідь відхилили за надання недостовірної інформації. Компанія подала аналогічний договір від 1 березня 2019 року з ФОП Касяненко Надія Сергіївна про поставку сосисок МХП лікарських, традиційних, на пару, філейних і філейних міні на 106 тис грн. Замовник звернувся до виробника ПрАТ «Український бекон», який відповів, що сосиски МХП філейні та філейні міні у вказаному фасуванні були зняті з виробництва 26 жовтня 2018 року і 1 грудня 2018 року. Також виробник повідомив, що договірні ціни «Кап-Проду» нижчі від його власних цін. Освітяни зробили висновок, що поставлений «Кап-Продом» за аналогічним договором товар був непридатний до реалізації, адже максимальний строк придатності сосисок за ДСТУ 4436:2005 становить 12 діб.

«Кап-Прод» поскаржився в АМКУ на своє відхилення та допущення «Каштан-Плюс» до аукціону. В документації тендеру не було вимог щодо цін і підтвердження торгових марок та умов зберігання товару, поставленого за аналогічним договором, тому адмінколегія визнала відхилення «Кап-Проду» неправомірним. Натомість «Каштан-Плюс» мав бути відхилений, бо не підтвердив наявність комірників і не вказав у відповідній таблиці назви первинних документів, що підтверджують факт приймання-передачі м’ясної продукції.

Адмінколегія АМКУ 8 травня зобов’язала освітян скасувати рішення про відхилення «Кап-Прод» і допущення «Каштан-Плюс». Через місяць, 4 червня директор Департаменту Сергій Воронов відповів на запити Артура Чемириса, що рішення АМКУ «знаходиться на розгляді у Замовника торгів», а м’ясопродукти у травні в дитсадки міста не поставлялися.

Тендер і досі знаходиться на стадії прекваліфікації, бо замовник не вчиняв ніяких дій.

За даними «Є-Дата», у лютому-квітні «Каштан-Плюс» поставив м’ясопродуктів на 229 тис грн. за додатковою угодою до торішнього договору і лютневим допороговим договором.

Разом із тим, у квітні-червні Департамент оголосив п’ять закупівель м’яса очікуваною вартістю 29,14 млн грн. Вони містили ті ж умови про негативний досвід і 50% вартості.

На першому тендері АМКУ за скаргою «Кап-Проду» наказав прибрати умову про 50% вартості. Натомість замовник став вимагати, щоб предмет аналогічного договору за кількістю і номенклатурою відповідав предмету закупівлі в повному обсязі або більше. Тобто замінив ліміт у 50% по вартості на ліміт у 100% по обсягу та асортименту.

«Кап-Прод» удруге поскаржився в АМКУ, тож адмінколегія 24 червня знову зобов’язала замовника усунути дискримінаційні умови. Повний текст її рішення ще не опубліковано.

Багаторічний постачальник продуктів у дитсадки Черкас «Каштан-Плюс» є фігурантом низки кримінальних проваджень, зокрема щодо можливого привласнення бюджетних коштів. Компанія належить директорці Ганні Олексенко, Валентині Гладун та Дмитру Олексенку. За даними черкаської поліції, керівництво фірми «Каштан-Плюс» перебуває у дружніх відносинах з депутатом Черкаської міськради Юрієм Тренкіним («Батьківщина»). Його родичці Аллі Коломієць належить нинішній суперник «Хлібний Дім – Україна».