«Тедіс» через суд визнав недійсним рішення АМКУ про скасування дозволів на концентрацію монополіста
27.06.2019   //  

Господарський суд Києва задовольнив позов ТОВ «Тедіс Україна» проти АМКУ щодо визнання недійсним нещодавнього рішення Комітету про скасування виданих у 2011 році дозволів на концентрацію «Тедіса» з його конкурентами. Про це свідчить рішення суду від 7 червня.

Суд назвав «перевищенням повноважень АМКУ» рішення регулятора від листопада 2018 року про перегляд наданих у 2011 році дозволів на концентрацію цигаркового гіганта відомого сьогодні під назвою «Тедіс» із власними конкурентами на ринку дистрибуції сигарет.

Нагадаємо, 23 листопада 2011 року Антимонопольний комітет дозволив кіпрській компанії «Megapolis Holdings (Overseas) Lіmіted» із групи «Мегаполіс» укласти ряд Меморандумів з оптовими торговцями тютюновими виробами про продаж їх бізнесу. Документ забороняв сімом оптовикам реалізовувати цигарки без дозволу «Megapolis’у» протягом 10 років – до 23 листопада 2021 року.

В основу рішень лягли пояснення заявника, що в результаті концентрацій сукупна частка всіх суб’єктів господарювання, які входили до групи компаній «Мегаполіс», не перевищить 35%, а відтак «заявлені дії не призведуть до суттєвого обмеження конкуренції на всьому ринку чи у значній його частині».

Проте після схвалених Комітетом концентрацій група компаній «Мегаполіс» почала набирати ваги і невдовзі зайняла монопольне становище на ринку дистрибуції цигарок.

Це довів сам АМКУ у 2016 році. Дослідження стосувалось одного із цигаркових флагманів групи «Мегаполіс» – ТОВ «Тедіс Україна», яке до травня 2016 року носило назву ТОВ «ТК “Мегаполіс-Україна”».

АМКУ виявив, що вже наступного року після надання дозволів, тобто у 2012-му, компанія зайняла «дуже істотну частку загальнонаціонального ринку дистрибуції сигарет», а з 2013 року стала єдиним покупцем сигарет в основних виробників, зайнявши монопольне становище на ринку дистрибуції цигарок із часткою понад 99%.

Отож, підтвердивши, що прийняте у 2011 році рішення базується на обставинах, яких уже не існує, у серпні 2017 року АМКУ розпочав перегляд рішень шестирічної давнини. А у листопаді 2018 року скасував їх. Для конкурентів «Тедіса» рішення регулятора стало зеленим світлом для автономного повернення на ринок, адже без дозволу Комітету можна було переглянути і домовленості 2011 року.

У лютому цього року «Тедіс» звернувся до суду з позовом про визнання рішення від листопада минулого року неправомірним та попросив суд його скасувати. І суд підтримав позов.

Рішення обґрунтоване, зокрема, такими тезами:

  • Закон «Про захист економічної конкуренції» чітко визначає підстави для зміни чи скасування рішення АМКУ в порядку його перегляду (статті 58 Закону). Комітет допустив неправильне застосування положення частини 1 статті 59 Закону, вийшовши за межі своїх повноважень;
  • Суд дійшов висновку, що «Тедіс» надав усю необхідну інформацію для прийняття належного рішення АМКУ щодо надання чи не надання дозволів на концентрації у 2011-му. Жодних невідповідностей у інформації, наданій компанією у 2011 та 2018 роках, – немає. Відтак, твердження АМКУ про «неповноту» та «недостовірність» отриманих у 2011-му році даних – не підтверджені жодними доказами.
  • Висновки АМКУ щодо зловживання монопольним становищем на ринку дистрибуції сигарет, яке і стало підставою для перегляду дозволів на концентрацію, не можуть слугувати обґрунтуванням для прийняття спірного рішення про перегляд дозволів на ринку оптової торгівлі.
  • Оскаржуване рішення АМКУ не містить доказів того, що обставини, при яких були надані дозволи на концентрацію, – перестали існувати.

Додамо також, раніше «Тедіс» намагався у судовому порядку оскаржити правомірність висновків АМКУ у справі про власний монополізм, але програв суд. Потому у судовий процес по цій справі включилась одна із кіпрських засновниць «Тедіса» – «Лідертано Холдінгс ЛТД». У зв’язку з відкритим провадженням суд зупинив виконання рішень судів першої і апеляційної інстанції в основній уже фактично програній «Тедісом» справі.

Із загальної суми штрафу у 431,20 млн грн, «Тедіс» не сплатив 131 млн грн. АМКУ сформував позов до компанії із вимогою стягнення 562,58 млн грн штрафу і пені. Однак, 14 листопада Господарський суд Одеської області зупинив провадження у цій справі, посилаючись на активну справу «Мегаполіс Юкрейн Інвестмент Лімітед» проти АМКУ.