АМКУ став на позицію комунальників Філатова по «кольоровим копіям» і викинув оточення Олійника з тендеру на 320 мільйонів
27.06.2019   //  

Тендерна колегія АМКУ 21 червня прийняла рішення на користь Департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради, відхиливши претензії скаржника ТОВ «Українсько-польське підприємство з іноземними інвестиціями “УПС» на рішення замовника по тендеру на поточний ремонт автошляхів Дніпра на очікувану суму 320,00 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Департамент відхилив пропозицію «УПС» з двох формальних підстав. Одну з них щодо надання гарантійного листа про згоду з формуванням ціни тендерної пропозиції АМКУ визнав неправомірною, і задовольнив скаржника.

По другій підставі відхилення колегія АМКУ пристала на позицію замовника. Йшлось про те, у якій формі в систему «Прозорро» мали бути завантажені накази на працевлаштованих робітників учасників тендеру.

Замовник визначив, що учасники мали подавати оригінали наказів. Однак у самій тендерній документації сам замовник встановив вимогу, що «всі документи Тендерної пропозиції повинні бути завантажені до електронної системи закупівель у вигляді кольорових сканованих копій у форматі «PDF».

Таким чином замовник дав учасникам торгів на свій розсуд трактувати цю вимогу – завантажувати скановані оригінали, чи скановані копії оригіналів, завірені відповідним чином. «УПС» завантажив PDF-файли з кольоровими копіями документів. І у своїй скарзі відмітив на неоднозначність вимог замовника.

Замовник для доведення своєї правоти послався на вже існуючу практику колегії АМКУ по аналогічним ситуаціям. Департамент благоустрою Дніпровської міськради навів приклад рішення по тендеру КП «Управління по ремонту та експлуатації автошляхів». Там однією з підстав на відхилення учасника було надання копій балансу та звіту про фінансовий стан замість оригіналу. Цей замовник, що також підконтрольний Дніпровській міськраді, у своїй ТД також встановив вимогу щодо надання всіх документів у вигляді кольорових копій. Однак тоді скаржник не акцентував на це увагу в АМКУ. І колегія тоді не задовольнила скаржника, створивши прецедент на користь замовника. Таким чином в останньому випадку практику ігнорування «кольорових сканованих копій» на користь замовника було продовжено.

Компанія «УПС» нині належить Дмитру Гончарову, який у 2016 році очолював Дніпропетровську Службу автодоріг. На нього фірму оформили після того, як у 2014-2015 роках власником фірми перестав бути син екс-начальника ДП «Дніпропетровський облавтодор» Тарас Палій. Після зміни влади у 2014 р. на Палія було відкрито два кримінальні провадження. У 2015 р. справи закрили і наприкінці того ж року він уступив половину «УПС» словацькій фірмі «Ароґраф» Ірини Гунази, відомої як контактна особа міської організації партії «Україна майбутнього» Святослава Олійника. Олійник був заступником тодішнього губернатора Ігоря Коломойського (детальніше у статі «Приватна» конвертація боргів Дніпропетровська»).

Після відхилення «УПС» і ще одного учасника ТОВ “НВП Шляхбуд”, що не оскаржував своє відхилення в АМКУ, допущеними до участі в тендері Департаменту благоустрою залишились дві компанії – ТОВ «Тракція інфра» та ТОВ «Весташляхбуда».

Дніпровською фірмою «Тракція Інфра» володіють Павло Пасинков (1%) і ТОВ «Тракція Україна» (99%), а керує Олександр Петренко. Засновниками «Тракція Україна» є ТОВ «Келіо» Олени Мамон і Маргаріти Карагодіної (49,9%) та АТ «Дорожньо-Мостове Підприємство «Білосток» (Польща) (50,1%). Кінцевим бенефіціаром через польську фірму значиться поляк Пшемислав Вжесінський, однак раніше ним був литовець Рекашюс Роландас. Останній у 2016 році у якості директора з розвитку польської корпорації «Тракція» («Trakcja PRKII SA») зустрічався з мером Дніпра Борисом Філатовим у Литві.

Вказана фірма «Келіо» прописана за однією адресою з фірмою ТОВ «Мезон», співвласником якої донедавна був Дмитро Мішалов. Це батько  Вячеслава Мішалова, який до кінця 2017 року був секретарем міськради Дніпра. Також «Тракція інфра» на попередніх тендерах вказувала, що орендувала техніку у фірми «Майстер-буд» Дмитра Мішалова.

Єдиний конкурент «Весташляхбуд» є багаторічним монополістом на ремонт доріг у Кривому Розі. Фірма належить Ганні Лаврешиній з Кривого Рогу і ТОВ «Грінфорт-С» Самвела Єганяна з Одещини.

Лаврешина володіє ТОВ «Нара» з Надією Любоненко і Наталією Євсюковою.Раніше гендиректором «Нари» був колишній мер Кривого Рогу та екс-нардеп від Партії регіонів Юрій Любоненко.

До 2012 року «Весташляхбудом» співволоділа Каріне Сардарян – дружина одеського бізнесмена Сурена Сардаряна. Останнього пов’язує багаторічна дружба і спільні бізнес-інтереси з криворізьким мером Юрієм Вілкулом, а також його сином, екс-губернатором Дніпропетровщини, а нині нардепом від «Опозиційного блоку» Олександром Вілкулом.