Оточення ректора КПІ недоплатило університету 10 мільйонів за оренду приміщень
25.06.2019   //  

Ректор КПІ Михайло Згуровський

Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» за останні роки надав організаціям з орбіти ректора Михайла Згуровського в оренду приміщень по заниженим на 10 млн грн. цінам. Угоди підписав керівником столичного управління Фонду держмайна Максим Мезенцев – бізнес-партнер ректора.

Про це йдеться в матеріалі Олексія Ярильченка, Олександра Волошина та Марії Горбань в рамках проекту «Лабораторія викриттів» (Bihus.info).

В 2005 році ціле крило першого корпусу КПІ передали приватному «Міжнародному університету фінансів» (МУФ). На той час цей заклад належав самому ректору КПІ Михайлу Згуровському та першому проректору Юрію Якименку. В 2016 році в складі засновників їх змінили родич ректора Назар Гусак та підлеглий Якименка – Володимир Тимофєєв.

За користування приміщеннями державного університету МУФ оплачував 30-60 годин оренди в місяць. При цьому. Навчання в ньому проходили у дві зміни 240 студентів за більш як 15 освітніми напрямами. Співробітники КПІ пояснили журналістам, що нібито приватний заклад зробив собі дублікат ключів, а державний університет не може повноцінно контролювати використання своїх аудиторій, у постової охорони відсутні журнали оренди.

У приміщенні МУФ вже зробив ремонт і встановив свою техніку й меблі. Приватний ВУЗ  мав би сплачувати оренду не за погодинною ставкою – 235 тис грн./рік, а за помісячною. Це б змусило приватний заклад платити в чотири рази більше – 915 тис грн. на рік.

Розрахунки показують, що при існуючій схемі МУФ недоплатив Фонду держмайна 6 млн грн.

За схожим принципом у 2014 році за приміщення отримало ТОВ «Технології природи», співвласником якої є помічник Згуровського Віктор Камаєв. Компанія розмістила в приміщенні КПІ лабораторію та цех з очистки води, але сплатила за оренду в 17 разів менше фактичного часу користування — 19 тис грн/рік замість 314 тис грн./рік. А за чотири роки державний КПІ недоотримав від фірми Камаєва понад мільйон гривень.

Крім заниження показника часу фактичного використання приміщень орендарі, пов`язані з ректором КПІ, використовували і так звану схему підміни орендних ставок. Це коли для громадських об’єднань орендна ставка становила 7%, а, наприклад, для спортивного клубу – 17%.

Це дозволило працювати в приміщення КПІ спортивному клубу «Рукбо» під виглядом ГО«Федерація рукопашного бою». І засновник клубу, і голова федерації є Юрій Радченко, а почесним президентом федерації був сам ректор КПІ Згуровський.

Розрахунки журналістів показали, що  за дев`ять років оренди спортклуб недоплатив державі більше трьох мільйонів гривень.

Столичне управління Фонду державного майна, який укладає угоди з орендарями приміщень КПІ, нині очолює Максим Меденцев. Він бізнес-партнер ректора КПІ Михайла Згуровського, на двох володіють 80% статутного капіталу в ТОВ «Міжнародний екологічний університет», яке зареєстроване у одному з корпусів КПІ.

На договорах оренди приміщень КПІ стоять підписи Меденцева, як представника Фонду держмайна.

Від «Наших грошей»

В декларації за 2018 рік Михайло Згуровський вже не вказав як дружину громадянку США Тетяну Помаранцеву, яка фігурувала в його попередній декларації. На початку минулого року вона купила будинок в на узбережжі Атлантичного океану у місті Палм Кост (штат Флорида, США) вартістю $156 тис. Вона вказала себе американській владі як незаміжню.

Раніше ЗМІ встановили, що Михайло Згуровський та його син Олександр Згуровський також мали у США об’єкти нерухомості. За даними американських реєстрів, в травні 2016 року вони продали дві сусідні земельні ділянки в окрузі Ескондідо у Каліфорнії за $500 тис., а потім сусідній з ними будинок 300 кв м вже за $840 тис. В декларації ректора відсутня інформація про продаж американської нерухомості. У жовтні 2017 року Олександр Згуровський продав у сусідньому окрузі штату Каліфорнія – Лейксайд – будинок майже на 400 кв м за $659 тис.

Також Згуровський-старший не декларував будинок на 200 кв м на курорті Сан-Франциско, співвласницею якого з 2011 р. була Помаранцева.

Телепрограма «ЦРУ» встановила, що Михайло та Олександр Згуровські є співзасновниками та співвласниками інвестиційно-будівельної компанії «Sky Development» у Чорногорії (м. Нікшич), яка продає нерухомість на Балканах. Чорногорський бізнес також відсутній в декларації ректора КПІ.

Згуровський очолює наглядову раду державного концерну «Укроборонпром». Донедавна Михайло Згуровський входив до складу акціонерів та наглядової ради ПАТ «Науково-дослідний інститут прикладних інформаційних технологій» («НДІ ПІТ») – монополіста по виготовленню дипломів для вузів, студентських квитків і шкільних атестатів. Однак вийшов зі складу акціонерів, коли відповідне розслідування проводив Антимонопольний комітет України.