Суд призначив 5 років ув’язнення держвиконавцю, який отримав 15 тисяч за невиконання рішення по поверненню землі
24.06.2019   //  

18 червня Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області засудив до п’яти років позбавлення волі екс-начальника відділу Державної виконавчої служби Очаківського міського управління юстиції Миколу Андрущака за отримання хабара в розмірі 15 тис грн. Про це пише «Преступности.НЕТ».

Згідно з вироком суду його також позбавлено права займати керівні посади в державних органах та установах строком на 3 роки. Крім цього, йому призначили конфіскацію майна.

Видання нагадує, що ще у 2014 р. в місті Очакові Миколаївської області співробітники УСБУ в Миколаївській області спільно зі слідчими обласної прокуратури затримали Андрущака під час отримання хабара.

Суд встановив, що Андрущак одержав хабар від місцевого фермера за невиконання рішення Господарського суду Миколаївської області про повернення земельної ділянки у власність громади.

Від «Наших грошей»:

Згідно з вироком суду, у 2010 р. Госпсуд Миколаївської області розірвав договір оренди ділянки площею 22 га по вул. Суворова, укладений між Очаківської міської ради до ТОВ «Очаківський цегельний завод» та зобов’язав фірму повернути землю громаді.

Виконавче провадження було відкрито у 2014 році. Тоді ж Андрущак дізнався, що земля, яку необхідно повернути міськраді, розпайована на ділянки, які виділені у приватну власність жителям с. Чорноморка Очаківського району. А 15 га з 22 знаходилась у користуванні фермерського господарства «Югагросервіс», яке на той час очолював Віталій Васьков.

У травні 2014 р. Андрущак викликав до себе Васькова, який розповів, що дійсно використовує землю, і на ній знаходиться його врожай.

Андрущак повідомив фермера, що за 15 тис грн. неправомірної вигоди він не виконає рішення суду про поранення землі, в результаті чого бізнесмен зможе зібрати врожай.

Невдовзі фермер передав Андрущаку першу частину хабара у розмірі 5 тис грн., а під час передачі 10 тис грн. начальника відділу Державної виконавчої служби було затримано.

У судовому засідання Андрущак своєї вини не визнав і повідомив, що гроші, які він отримав, є сумою повернення боргу в розмірі 16 тис грн., яка виникла ще в 2012 р., про що нібито є письмова розписка, підписана Васьковим. На думку Андрущака, дії Васькова є наслідком провокації з боку правоохоронних органів.

Водночас, суд вирішив, що вина Андрущака підтверджується доказами, зокрема показаннями свідків, а також письмовими документами провадження.