Американці оцінять знання студентів-медиків по $155 письмово і по $20 он-лайн за особу
24.06.2019   //  

ДО «Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки «Медицина» і «Фармація» при Міністерстві охорони здоров’я України» 19 червня уклала угоду з незалежною неприбутковою організацією «National Board of Medical Examiners of the USA» («NBME», США) про послуги у сфері медичної освіти на $477 тис, або 12,57 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 20 вересня 2019 року «Національна рада медичних екзаменаторів США» розробить та організує Міжнародний іспит з основ медицини (IFOM BSE) як компонент Єдиного державного кваліфікаційного іспиту для студентів третього курсу за спеціальністю «222 Медицина». Іспит зі 160 питань пройде 1-3 липня 2019 року, а повторне складання іспиту для тих, хто не набере встановлений МОЗ прохідний бал, – 13-15 серпня 2019 року.

Письмовий іспит російською мовою для 428 студентів обійдеться у $155 за особу, іспит українською та англійською мовами на комп’ютері в режимі он-лайн для 12 449 студентів – $20 за особу, а повторне складання іспиту українською, англійською та російською мовами на комп’ютері в режимі он-лайн для 3 501-6 439 студентів – $26 за особу.

Нагадаємо, у грудні 2018 року МОЗ України замовив «NBME» міжнародне моніторингове дослідження за $575 тис. Воно включало проведення Міжнародного іспиту з основ медицини (IFOM BSE) і порівняння результатів з результатами міжнародної порівняльної групи. Послуги для щонайбільше 7 700 студентів коштували $75 за особу без деталізації.

Як і тоді, нинішню закупівлю провели за переговорною процедурою через відсутність конкуренції. У листі президента Федерації світової медичної освіти професора Девіда Гордона у відповідь на звернення «Центру тестування» сказано, що Міжнародний іспит з основ медицини може розробити та організувати тільки «NBME», яка володіє усіма правами інтелектуальної власності на нього. Міністерство освіти і науки України також підтримало використання іспиту IFOM BSE від «NBME», повідомивши, що йому невідомі інші настільки ж авторитетні в спеціалізованому освітянському та професійному середовищах засоби підсумкового оцінювання якості підготовки майбутніх лікарів.

МОЗ 10 травня 2019 року призначив в. о. директора «Центру тестування» на період до 10 липня 2019 року Едуарда Рубіна – першого проректора Харківського національного університету радіоелектроніки та депутата Харківської облради від «Самопомічі».