Столичні рятувальники розіграли між фаворитами 49 мільйонів на пожежні підіймачі Ford
23.06.2019   //  

Головне управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у м. Києві 13 червня за результатами тендеру замовило ТОВ «Компанія Тітал» пожежних підіймачів із драбиною на 49,42 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять три пожежні телескопічні підіймачі АПТ-30 на базі шасі Ford Truck 1833 4×2 Євро-5 2018-2019 року випуску зі сполученою драбиною з висотою підйому 30 метрів та лафетним стволом Arkon StreamMaster 3480 по 16,47 млн грн.

Гарантійний строк на підіймачі становить два роки, а на пакет колін – п’ять років.

Передбачено аванс до 85% згідно постанови Кабміну від 23 квітня 2014 року №117.

Ціна угоди на 1% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 50,00 млн грн.

Власниками «Тіталу» є киянин Павло Брицький і Петро Брицький, професор кафедри історії України Чернівецького національного університету. Ця фірма була засновником ТОВ «Дозор» разом із «Благодійним фондом сприяння державній пожежній охороні міста Києва» Ігоря Немировського і Анатолія Косара. Останній в 2003-2006 роках працював начальником Головного управління Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій в м. Києві. Пов’язані з його родичами фірми отримали ліцензії ДСНС на посередницькі послуги з передачі тривожних сигналів про пожежу. Із 2010 року він очолював Управління екологічної політики та техногенної безпеки Секретаріату Кабміну.

Єдиним допущеним конкурентом було ТОВ «Промислова компанія «Пожмашина», причому ніхто не знижував ціну під час аукціону.

«Пожмашина» зареєстрована біля Прилук Чернігівської області на створену в 2017 р фірму «Гартек Груп Лтд» (Британія). Кінцевим бенефіціаром є власник «Gartech Group Ltd» Сергій Авер’янов – депутат Чернігівської облради від Радикальної партії Олега Ляшка. Із червня 2015 р. по травень 2016 р. Авер’янов працював першим заступником нинішнього голови ДСНС Миколи Чечоткіна. Його помешкання обшукували в 2016 р. у зв’язку з тендером на поставку пожежної техніки, однак справа не потрапила до суду.

Директором є Олег Борщ, який у 2015 р. йшов у Чернігівську облраду від Радикальної партії, а підписантом – Валерій Іващенко, депутат Прилуцької райради від тієї ж партії.

Докладніше у матеріалі «Розплата з Ляшком».

Чотири компанії не допустили до аукціону.

ТОВ «Укрспецавтоінвест» не підтвердило документально досвід поставки пожежно-рятувальної техніки.

ТОВ «Київський Республіканський Автоцентр» не надало детальний опис підіймачів, які мали довжину 9,65 м замість щонайбільше 9,5 м і двигун потужністю 278 к. с. замість щонайменше 320 к. с.

СТОВ «Завод сучасної пожежної техніки» (Білорусь) не принесло гарантійний лист, договір чи інший документ від виробника, представника, дилера чи дистриб’ютора на підтвердження можливості поставки.

Компанія «THG Technik Handels Gesellschaft AG» (Швейцарія) не надала форму тендерної пропозиції і не змогла спростувати це в АМКУ. Раніше ДочП «ТШГ АГ Україна» скаржилось в АМКУ на відсутній порядок розрахунку ціни для іноземних учасників і вимогу надання при поставці норм витрат палива від ДП «ДержавтотрансНДІпроект», подача документів на які для іноземних учасників теж не прописана. Однак скаргу ДочП оплатила материнська компанія, тож її не задовольнили.