НАБУ перевіряє Держлісагентство по контрабанді «дров» в Румунію
21.06.2019   //  

Національне антикорупційне бюро перевіряє причетність керівництва державних лісгоспів та Державного агентства лісового господарства до діяльності компаній «GLD Trade Holding LLP» та «OSUNA Holding LLP». Через них для експорту були продані лісоматеріали по заниженим цінам, що нанесло державному бюджету 100 млн грн. збитків.

Про це стало відомо з ухвали Солом’янського райсуду Києва, куди детективи звернулися в рамках кримінального провадження №52018000000000228 від 14.03.2018 р.

НАБУ підозрює, що в 2016-2018 років службові особи Держлісагентства, управлінь лісового та мисливського господарства в регіонах, державних лісогосподарських підприємств, ДП «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» змовилися та зловживали службовим становищем в інтересах низки іноземних компаній. В тому числі британських «GLD Trade Holding LLP» та «Osuna Holding LLP». Через ці компанії було забезпечено 42% експорту лісоматеріалів. Нерезиденти купували їх в Україні як паливні дрова, а продавали за кордоном вже як ділову деревину за значно вищою ціною.

Слідчі встановили, що за посередництва згаданих двох британських компанії значна частина деревини з України вивозиться до Румунії. Там супроводжуючі документи перед продажем замінюються на високоякісну деревину, отримані надприбутки розподіляються з українськими учасниками схеми.

Детективи вказали, що особою, яка має значний контроль та право підпису в «Osuna Holding LLP» (Великобританія) та «GLD Trade Holding LLP» з травня 2016 року  по теперішній час виступає громадянин України. Тому є підстави вважати, що фірми мають безпосередній зв`язок із службовими особами Держлісагентства та підпорядкованим їм обласними управління, держлісгоспами та з керівництвом «Лісогосподарський Інноваційно-Аналітичний Центр». Зараз НАБУ перевіряє як можливу безпосередню причетність українських чиновників до заснування британських фірм та управління їх рахунками, так і їх участь через наближених осіб.

В травні НАБУ провело обшуки в трьох квартирах ймовірних учасників схеми, де вилучила документи, техніку та речі, на які тепер детективи просили накласти арешт. Це клопотання було подано повторно, перший раз суд в кінці травня попросив виправити недоліки. З другої спроби суд клопотання задовольнив.

Від «Наших грошей»

«GLD Trade Holding LLP» та «OSuna Holding LLP» були зареєстровані в один день в Лондоні в листопаді 2015 року, після того як в квітні того року Україна заборонила експорт деревини. Вони входять до «Osuna Group» – одного з найбільших експортерів української деревини в ЄС.

З 2016 року Державна фіскальна служба розслідує кримінальне провадження №32016060000000042 за підозрою в ухилянні від сплати податків лісгоспів Житомирської області через продаж деревини фірмам-нерезидентам. Слідство встановило, що в першому півріччі 2016 року лісгоспи співпрацювали з «Osuna Holding LLP», «GLD Trade Holding LLP», які перепродували деревину в Румунію по ринковим цінам, купуючи їх в Україні по цінам дров.

В британському реєстрі посадовою особою, яка має значний контроль та право підпису в «GLD Trade Holding LLP» та «Osuna Holding LLP», вказаний 46-річний громадянин України  Вадим Корюкалов (Mr Vadym Koriukalov).

Людина з таким ПІБ, роком та місяцем народження згадана в звіті за 2014 рік як голова ревізійної комісії ПАТ «Подільська телефонна компанія «Мітел», де він представляє акціонера – ПАТ «Датагруп» (95% акцій). В «Датагруп» Корюкалов займав посаду заступника директора департаменту розвитку бізнесу по стратегічному плануванню. У звіті підприємства за 2017 рік Корюкалов зберіг цю посаду попри зміну власників «Датагруп», в якій 70% відійшло до заснованій екс-міністром фінансів Наталією Яресько інвесткомпанії «Horizon Capital».

Вадим Корюкалов згадується в декларації про доходи за 2017 рік нардепа Сергія Рудика у розділі про виплату 30 тис грн. аліментів його дружині Маріанні Рудик. Це єдиний випадок згадування його прізвища в декларації депутата. Рудик за квотою партії «Свобода» в 2014 році після зміни влади очолив Держкомзем, ЗМІ писали, що посаду він отримав завдяки спонсору партії Ігорю Кривецькому. Після конфлікту з тодішнім заступником голови Дніпропетровської ОДА Геннадієм Корбаном навколо кандидатури регіонального керівника Держкомзему (і нібито викраденням його) був звільнений урядом.

З інтерв’ю організації «Earthsight», яка провела розслідування про контрабанду українського лісу на найбільші європейські фабрики, Корюкалов відмовився назвати бізнес-партнерів в своїх фірмах, які зареєстровані в Великобританії через «передбачувану та привабливу правову систему».

Розслідування «Earthsight» показало, що контробанда лісу з України може відбуватися за підтримки чиновників. В Держлісгоспі дані організації розкритикували та пообіцяли подати позов, але про виконання обіцянки офіційно не повідомлялося.

З червня 2016 року Держлісагентство очолювала Христина Юшкевич, яка пізніше перемогла на кадровому конкурсі на посаду керівника агентства. Восени її єдиним заступником став близький до Генпрокурора Юлія Луценка Володимир Бондар, який після звільнення Юшкевич в 2017 році до цього часу керує Держлісагенство.