АМКУ вчетверте оштрафував «Сумигаз» за задерті ціни на скраплений газ для населення
21.06.2019   //  

Сумське територіальне відділення АМКУ наклало 68 тис. грн штрафу на ПАТ «Сумигаз» за продаж населенню області через ТОВ «Харківрегіонгаз» скрапленого газу за завищеними цінами у четвертому кварталі 2014-го – 2015 році. Про це свідчить рішення відділення від 7 червня.

Як встановили антимонопольники, протягом 2015 року «Сумигаз» встановлював необґрунтовані ціни на скраплений газ для побутових потреб населення. Йшлося про ціну 217 грн/балон з 25 березня 2015-го та 275 грн/балон з 19 листопада 2015-го.

«Такі дії ПАТ «Сумигаз» були б неможливими у разі, якщо останнє зазнавало б значної конкуренції на ринку, адже у такому випадку споживачі мали б можливість обирати між кількома продавцями і, у разі стягнення необґрунтованої плати, обрали б іншого продавця товару», – пояснили у Відділенні.

Із рішення Відділення відомо, що від імені та за рахунок «Сумигазу» реалізацію скрапленого газу для потреб споживачів Сумщини від квітня 2015 року здійснювало ТОВ «Харківрегіонгаз».

Завищення ціни на газ стало можливим за рахунок необґрунтованого збільшення розміру експлуатаційних витрат «Харківрегіонгазу» у калькуляції.

Справа в тому, що для формування калькуляцій «Харківрегіонгаз» надає «Сумигазу» власні розрахунки експлуатаційних витрат. Антимонопольники проаналізували статті витрат, що були включені до введених у дію калькуляцій, з’ясувавши, що до їх окремих рядків були включені зайві витрати. Йшлося зокрема, про витрати на комунальні послуги, послуги зв’язку та відшкодування орендної плати по структурних підрозділах, чиє обладнання не використовувалось «Харківрегіонгазом» для здійснення діяльності з реалізації скрапленого газу на Сумщині:

“Розрахунки планових експлуатаційних витрат, здійснені ТОВ «Харківрегіонгаз», які в подальшому були включені до Калькуляції 2, не мають належного економічного обґрунтування, а по суті є застосуванням випадкових (рандомних) цифрових значень”, – вказує АМКУ.

Порушення «Сумигазу» кваліфіковане як зловживання монопольним становищем на ринку скрапленого газу. Компанія отримала 68 тис. грн штрафу.

Додамо, ТОВ «Харківрегіонгаз» належить ПАТ «Харківгаз», яке як і «Сумигаз» знаходиться під контролем Дмитра Фірташа (читайте також «Якби АМКУ був нормальним. Що було б з Фірташем»).

Нагадаємо, з початку цього року Сумське ОТВ АМКУ наклало три штрафи на ПАТ «Сумигаз» за порушення конкурентного законодавства, зокрема, через неправомірну відмову приватному підприємцеві встановлювати на заміну несправного лічильнику на інший, що належав самому заявнику.

Сумське ОТВ АМКУ з 2011 року очолює Євген Касьян. До призначення займав посаду заступника голови ОТВ. Розпочинав свій шлях в антимонопольному органі з провідного спеціаліста відділення.