Три важких питання до Мін’юсту
20.06.2019   //  

Що треба зробити, щоб без знання української і з фальшивими документами пройти акредитацію в Мін’юсті?

 

5 червня у селі Радинка Поліського району Київської області була поліція. Шукала докази створення КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу». Яке, отримавши акредитацію лише у серпні 2018-го, своїми реєстраційними діями уже навідбирало активів на десятки мільйонів гривень.

Назва цієї контори не раз уже з’являлась на наших сторінках. Особливо в контексті «легендарного» реєстратора Віктора Міхачова. Але сьогодні мова не про нього. Нас зацікавило інше: чим довше ми знайомилися з діяльністю  КП «Реєстраційний центр…», тим більше виникало у нас питань: як йому вдалось пролізти крізь акредитаційне сито Мін’юсту і  як воно взагалі потрапило в правове поле?

КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» з’явилось у Києві у липні 2018-го. Засновником його став Шаміль Мутайламов. Пройшовши триденне навчання у структурі Міністерства юстиції – НАІС, 29 серпня отримав ключ реєстратора. Як кажуть джерела «Наших грошей» у правоохоронних структурах, частину реєстраційних дій Мутайламов здійснював, фізично перебуваючи на непідконтрольній Україні території. Судовий реєстр містить низку сумнівних реєстраційних дій Мутайламова та його підлеглого реєстратора – Олександра Прошкіна. Всі ці згадки ми зібрали у таблиці нижче, більш детально зупинимося лише на двох епізодах.

У Краматорську Донецької області є центральний ринок. Ще з 90-их він існує як юридична особа – ТОВ «Колхозний ринок». Керівник цього ТОВ почав збільшувати свою частку і у 2018-му почав контролювати всі фінансові потоки фірми. Незадоволені співвласники найняли аудиторів, які показали зловживання директора. Почався конфлікт, який переріс у реєстраційну війну, до якої  підключилися реєстратори. У березні 2019-го Олександр Прошкін та Шаміль Мутайламов повернули в Єдиному реєстрі юросіб у ТОВ «Колхозний ринок» старого директора, а ще двох учасників зі складу ТОВ  – виключили. Реєстрацію провели з порушенням, поза межами територіальної юрисдикції: фірма і її майно розташовані у Краматорську, а реєстрація відбувалася – в Києві. Крім того, в той час існували судові заборони на реєстраційні дії, які Мутайламов зняв, просто відтиснувши галочку в реєстрі. Ну, і насамкінець – реєстратор прийняв протоколи зборів ТОВ без підписів.

2019-го таланти диво-фахівців теж не лишилися без діла. У місті Кременчуг на Полтавщині є Малокохнівський гранітний кар’єр, що донедавна контролювався латвійською компанією “IC Industries Holdings”. Ліцензію на видобуток із цього кар’єру має ТОВ «Мало-Кохнівський Кар`єр». Для розуміння, про який бізнес йдеться – лише 2018 року кар’єр заплатив державі майже $1,8 млн. У лютому 2019-го власників кар’єру чекав сюрприз. Реєстратор Олександр Прошкін по підроблених документах, ігноруючи судові ухвали, які забороняли перереєстрацію, змінив склад учасників ТОВ «Мало-Кохнівський Кар`єр» і вписав туди інших осіб. Паралельно в “IC Industries Holdings” почалися проблеми з ліцензією на Новогородецький кар’єр у Житомирській області. Як свідчать дані з сайту СБУ, рейдери вимагали від власників кар’єрів $390 тис. за повернення одного кар’єру та $30 тис. за поновлення ліцензії на видобування надр та оформлення акту перевірки кар’єру представниками Державної служби геології та надр без виявлених порушень. Справу довелося рослідувати новоствореному ДБР та СБУ з новим керівництвом, відтак, пішла вона доволі швидко. Провели 10 обшуків у Києві та Житомирській і Полтавській областях, зокрема, у голови Державної служби геології та надр, Центральному міжрегіональному відділі департаменту державного геологічного контролю Держгеонадр і в одному з банків, де рейдери отримали гроші. Досудове слідство встановило, що службовці Держгеонадр через перевірки у сфері надрокористування тисли на бізнесменів для того, щоб вони не чинили спротив рейдерському захопленню. На початку червня правоохоронці затримали двох учасників рейдерської схеми під час отримання $390 тис. за повернення бізнесу та $25 тис за “вирішення питань” з працівниками Держгеонадр. потім – ще двох співучасників оборудки. Утім, реєстратора Прошкіна серед цих людей немає. За даними власників кар’єрів, він не перебуває на підконтрольній Україні території.

Ближче розпитати працівників КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» про їхню діяльність не вдалося: за місцем реєстрації на столичній вулиці Електриків їх немає, телефон підприємства не відповідає. Утім, джерело в правоохоронних структурах допомогло нам із контактами. Коли реєстратори проходять навчання у Міністерстві юстиції, то залишають свої електронну адресу та номер мобільного. У Прошкіна та Мутайламова виявилися спільні адреси та телефон, на який ми і зателефонували. Абонент представився Шамілем Мутайламовим. І зразу попросив автора говорити російською, бо української він не розуміє. Утім, коли співрозмовник дізнався, що дзвінок від журналістки, сказав, що не має часу, перетелефонує, чого, звичайно, не зробив.

Тут виникає перше запитання. Усі реєстратори проходять навчання, як працювати з реєстрами, у структурі Міністерства юстиції «Національні Інформаційні Системи». Навчання ведеться українською мовою. Зробимо вигляд, що Мін’юст не може викрити шахраїв, які приходять із підробними паспортами і не відповідає за дії цих реєстраторів згодом – після акредитації такого КП. Але той, хто веде таке навчання і видає ключ умовному Мутайламову після закінчення навчання – він же бачить, що людина технічно не може працювати з інтерфейсом наших реєстрів і з офіційними документами, бо всі вони, без винятку, українською мовою. Питання: як цей чоловік пройшов навчання?

Друге. Ми зацікавилися реєстрацією КП Мутайламова. По документах, «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» заснував орган самоорганізації населення «Черемошна» із одноіменного села на Київщині. А ОСН «Черемошна», у свою чергу, заснувала Радинська сільська рада Поліського району Київської області. Село Черемошна розташоване під 30-кілометровою чорнобильською зоною, його населення – 48 осіб. Ніякого органу самоорганізації в Черемошні, звісно, не створювали. Утім, офіційно, по документах, провели – і орган самоорганізації, і КП. Зробили це у таких же трудяг, як Прошкін та Мутайламов – реєстраторів столичної філії підприємства «Центр реєстрації» при раді села Березань Біляївського району Одеської області.

Як свідчать судові ухвали, реєстраційне життя «Центру реєстрації» теж було яскравим і насиченим. Проте коротким, бо у жовтні 2018 року Мін’юст скасував йому акредитацію. Ми зателефонували в Радинську сільську раду, яка згідно до Єдиного реєстру юросіб заснувала «Черемошну». І дізнались, що 5 червня в сільраду приїжджала києво-святошинська поліція. Яка з’ясувала, що КП створене по підроблених документах: начебто на засіданні Радинської сільської ради 18 скликання. Тим часом у цієї сільради зараз триває лише 7 скликання. Крім того, Радинська сільська рада не реєструвала б органу самоорганізації села Черемошна, бо це село з 90-их років – при Романівській сільській раді цього ж району. Звідси у нас друге питання – а як КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» із такими цікавими документами пройшло обов’язкову акредитацію у Міністерстві юстиції?

І чи не корелюються ці два питання із третім. У липні 2018 року правоохоронці взяли на хабарі майже 200 тис. грн. начальницю управління, яке акредитовує комунальні підприємства – Алісу Оскірко. За версією слідчих, Оскірко вимагала щомісяця 50% від суми прибутку КП за те, що не скасує цьому підприємству акредитацію. Разом із Оскірко взяли її спільницю – заступницю начальника управління Тетяну Доценко. Третє питання: у тому управлінні Мін’юсту точно взяли всіх?

 

Аліна Стрижак, «Наші Гроші»

 

Активи, по яких оскаржуються/оскаржувалися чи зупинялися реєстраційні дії КП «Реєстраційний центр реєстрації нерухомості та бізнесу» та його філії у судах із 2016 року, а також кримінальні провадження, в яких фігурує це КП

 

Номер провадження/справи Актив
12019170090000337

758/6166/19

корпоративні права ТОВ «Мало-Кохнівський Кар`єр»
420181000000115 немає даних
12019150190000074

473/680/19

майнова частка ТОВ «ВИНО КАСА»
12018100000000981

752/21814/18

 

нежитлові приміщення ПП «Сомас»
12018170080000993

534/1865/18

ПрАТ «Рижівський гранітний кар’єр»
12018210010003647

607/2490/19

ПП «АМН Транс»
12018020000000502

127/616/19

ФГ «ДАРЯ і Я»
12019100070000101

758/749/19

ТОВ «УКРАЇНСЬКА СИРОВИНА» ЛТД
 640/6693/19 зміна відомостей щодо керівника Ради адвокатів міста Києва
42018101050000139

756/2318/19

корпоративні права ТОВ «Вісак» та ТОВ «ТМ Вісак»«