Дилери МАЗу розіграли з Гладковським третину мільярда на автобуси для Маріуполя
20.06.2019   //  

Департамент транспорту та зв’язку Маріупольської міської ради Донецької області 18 червня за результатами тендерів замовив ТОВ «Торговий дім «Літан» автобусів на загальну суму 327,63 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч коштом кредиту Міжнародної фінансової корпорації (IFC) поставлять 64 нові міські низькопідлогові автобуси 2019 року випуску із прив’язкою до курсу євро:

  • 15 автобусів МАЗ 215069 на 168 пасажирів і 38 місць по 6,97 млн грн.
  • 49 автобусів МАЗ 203016 на 105 пасажирів і 30 місць по 4,55 млн грн.

Вони будуть обладнанні Wi-Fi-роутером, системами відеоспостереження, підрахунку пасажирів та пожежогасіння, медіасистемою, кондиціонерами у кабіні та салоні.

У 2017 році КП «Київпастранс» купувало автобуси МАЗ 215069 із кондиціонерами, системами відеоспостереження і пожежогасіння за співставною ціною в 6,83 млн грн.

Гарантійний строк експлуатації становить два роки або 100 тис км пробігу.

Сума угод на 1% нижча від загальної очікуваної вартості закупівель у 330,96 млн грн.

На меншому тендері з переможцем змагалося лише ТОВ «УкрЄвроМАЗ» Ірини Саханди з такими ж автобусами МАЗ, а на більшому – ще й ДочП «Автоскладальний завод №1» ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс» зі своїми автобусами Богдан А70132.

Співвласником «Богдан Моторс» раніше був екс-президент України Петро Порошенко, а нині фірма належить його бізнес-партнеру Олегу Гладковському (Свинарчуку), колишньому першому заступнику секретаря РНБОУ. Саме вона очолила Топ-10 постачальників транспорту України у 2014-2016 роках від «Наших грошей».

Нагадаємо, «Богдан» і Мінський автомобільний завод (МАЗ, Білорусь) у 2016 році уклали угоду про спільне виробництво вантажівок подвійного призначення у Черкасах.

Компанія «ТД «Літан» належить Дмитру Науменку та Олегу Сухову. Ці двоє також були співзасновниками ЗАТ «Літан», яке створили на початку 90-х років для дистрибуції тролейбусів виробництва «Південмашу». Із ними серед власників був екс-директор ККП «Донелектроавтотранс» Володимир Захаров, екс-депутат Донецької міськради від Партії регіонів, та Геннадій Олійник, екс-директор донецького КП «Облелектротранс». Із липня 2013 року ЗАТ «Літан» перебуває в стані припинення через банкрутство.

Науменко з Дмитром Рученком і Наталією Павловою володіють ТОВ «Дуотранс».

У 2016 р. було відкрите кримінальне провадження щодо закупівлі у 2015 р. посадовцями КП «Маріупольське трамвайно-тролейбусне управління» Маріупольської міської ради в «Дуотрансу» вживаних тролейбусів Man за нібито завищеною ціною – по 998 тис грн. Але відтоді інформація по цій справі в судовому реєстрі не оновлювалась.

Сам «ТД «Літан» теж фігурує у кількох кримінальних провадженнях, зокрема, від жовтня 2016 р. щодо продажу «Херсонелектротрансу» тролейбусів за завищеною ціною та від березня 2016 р. про внесення неправдивих відомостей щодо порядку митного оформлення трамваїв Татра-Т3, поставлених в подальшому комунальним підприємствам Києва, Харкова, Сум, Одеси, Тернополя, Миколаєва, Донецька та інших міст України. Останнє з проваджень поліція розпочала на Дніпропетровщині за заявою ГО «Верховенство права».