Держуповноважена АМКУ через нелюдські умови роботи відмовилась від участі в «тендерній» колегії
20.06.2019   //  

Державна уповноважена Антимонопольного комітету України Світлана Панаіотіді припиняє брати участь в колегії оскарження АМКУ через нелюдські умови роботи.

Про це вона заявила на своїй сторінці у Facebook.

«Я неодноразово звертала увагу і голови комітету, і громадськості, і народних депутатів на те, що ми не можемо працювати в нелюдських умовах. Рішення, які ми приймаємо важливі для всієї країні і вони мають прийматись в умовах, коли всі мають час та змогу розібратись в усіх деталях тендеру», — написала державна уповноважена.

За словами Панаіотіді, зараз для колегії стало нормою розглядати 150 скарг в день з режимом роботи з 10 ранку і до 12 ночі.

«Люди втрачають свідомість від втоми, звільняються, знаходяться на межі нервового зриву і в такому стані мають оцінювати документи по тендерам. Існує великий ризик того, що хтось з нас допустить помилку, не усвідомлюючи цього через втому та виснаження», – вказала держуповноважена на основний ризик роботи в таких умовах.

Причиною перенавантаження стало різке зростання кількості скарг при майже незмінній кількості працівників Департаменту з питань оскаржень рішень у сфері публічних закупівель.

Кількість скарг зросла з 1765 в 2016 році до 7786 в 2018 році, а за 5 місяців 2019 року колегія вже розглянула 4032 оскаржень. У свою чергу в профільному Департаменті  з 2013 року було 23 штатні робітники, а у 2019 році розпис було збільшено до 35 посад. Але з них дев’ять досі є відкритими вакансіями.

«Неодноразово піднімали питання перед головою АМКУ стосовно необхідності значного збільшення штату працівників задля забезпечення підготовки скарг до засідань. Ставили питання про порушення прав працівників та членів колегії у табелюванні та режимі робочого часу і потреби змінювати це негайно», – повідомила Панаіотіді.

Ситуацію можна змінити, якщо здійснити кілька негайних кроків, вважає державна уповноважена. Треба прийняти закон про виправлення помилок у тендерних пропозиціях протягом 24 годин за принципом, який діє у закупівлях для потреб оборони із вдосконаленням того, що треба доопрацювати.

Також уряду слід ухвалити вже підготовлений проект постанови про збільшення розміру оплати за розгляд скарг. АМКУ 18 червня прийняв відповідне звернення до Кабміну з пропозицією підняти оплату скарг у три рази з 5 до 15 тис грн по товарам/послугам та з 15 до 45 тис грн по роботам. Розмір оплати не переглядався з моменту впровадження, хоча з того часу курс гривні впав у три рази.

При цьому потрібно встановити на рівні закону можливість повернення грошей за виграні оскарження. На думку уповноваженої, це має зменшити кількість спаму при оскарженні.

Що стосується безпосередньо навантаження на працівників, які працюють в колегії оскарження, то державна уповноважена вважає, що потрібно «щонайменше вдвічі збільшити кількість виконавців, які забезпечують підготовку скарг до розгляду та забезпечити для членів колегії та працівників робочий час в межах, встановлених законодавством».