За фонтан біля «містка Кличка» заплатять 4 мільйони – як за двоповерховий котедж з басейном (секретна додаткова угода)
19.06.2019   //  

Комунальне підприємство КМДА «Інженерний центр» 13 червня уклало додаткову угоду з ТОВ «Спецавто-Буд» на будівництво мостового пішохідно-велосипедного переходу між парками «Хрещатий» та «Володимирська гірка» вартістю 73,82 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

В цій угоді визначено вартість додаткових обсягів робіт, що не були передбачені раніше затвердженою проектною документацією, і на які 2 травня 2019 року було отримано позитивний експертний звіт № 00-1888-18/МД .

Основні видатки у сумі 47 млн грн. передбачені на підпірні стіни. Тобто вже в ході будівництва так званого «мостику Кличка» з’явилась потреба в укріпленні схилів гірки, де раніше не зважувались зводити капітальні споруди через значний вплив підземних вод.

Графік виділення коштів на підпірні стіни свідчить, що роботи по їх будівництву вестимуться в липні і серпні. Це свідчить про загальну неготовність будівельного об’єкта і відсутність дозволу на введення його в експлуатацію.

В календарному графіку виконання робіт вказано, що фонтан поруч з мостом коштує 4,27 млн грн. Ще 1,60 млн грн. пішло на замощення території біля фонтану та 0,62 млн грн. коштувало зовнішнє освітлення поруч.

За суму, співставну з вартістю самого фонтану, у передмісті Києва можна придбати двоповерховий котедж з басейном. Наприклад, у селі Дмитрівка можна придбати будинок площею 177 кв метрів за 4,68 млн грн.

 

Тимчасові дороги оцінено у 6,34 млн грн., озеленення території – 6,91 млн грн.

Середньомісячна зарплата робочих по цьому об’єкту вирахувана в розмірі 11 тис грн.

У договорі також є додатки з локальними кошторисами і підсумковую відомістю ресурсів. Однак «Інжерений центр» не оприлюднив  ці додатки у «Прозорро», таким чином приховавши дані про ціни будівельних матеріалів та устаткування, унеможлививши їх порівняння з ринковими цінами.

З урахуванням цієї додаткової угоди з «Спец-автобудом» у системі «Прозорро» оприлюднено вже два десятки договорів на будівництво «мостику Кличка» на загальну суму 364,57 млн грн. При цьому кошторисна вартість будівництва мосту за рішенням КМДА становить 419,96 млн грн. За таку суму можна збудувати вісім дитячих садочків на 115 місць кожен.